بررسی اثر تنش حرارتی بر خصوصیات جوانه زنی رازیانه در شرایط اقلیمی آ.غ

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی دیم ایران
  • کد COI اختصاصی: HIMH02_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 487
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی مهدی پور

کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی آ.غ

راحله نبی پور

کارشناس پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی آ.غ

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش گرما بر جوانه زنی رازیانه (.Foeniculum vulgare L) آزمایشی در سال 1393 در ایستگاه تحقیقاتی ساعتلو انجام شد. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام گردید. بذور مورد بررسی عبارت بودند از بذور توده محلی واصلاح شده رازیانه که به دو صورت خشک و مرطوب در دماهای متفاوت صفر (شاهد)، 5، 25، 35، 45 و 55 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. ویژگی های مورد ارزیابی شامل: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه، نسبت ساقه به ریشه، شاخص بنیه بذر، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و نسبت وزن خشک به وزن تر بود. کلیه صفات مورد مطالعه مربوط به جوانه زنی بذر، اختلاف بسیار معنی داری در سطح 1% را بین دو رقم بذر مریکارپ و اصلاح شده رازیانه نشان دادند، و میانگین گزارش شده رقم محلی، چند برابر میانگین صفات در رقم اصلاحی بود و بین تیمارهای دمایی (شاهد، 5، 25، 35، 45 و 55 درجه سانتی گراد) نیز به جز صفت S/R، بقیه صفات زیادی را در سطح 1% نشان دادند. اثر متقابل رقم در تیمار در کلیه صفات به جز درصد و سرعت جوانه زنی اختلاف در سطح 1% را نشان دادند. از طرفی اثر متقابل پیش تیمارهای دمایی در تیمارهای دمایی مربوط به صفات درصد و سرعت جوانه زنی در سطح 1% معنی دار شد. نتایج نشان داد که میانگین کلیه صفات در واریته محلی به جز صفات S/R و نسبت وزن خشک و وزن تر گیاهچه، نسبت به واریته اصلاح شده بالاتر بود و واریته محلی در گروه a جدول قرار گرفت. همچنین نتایج نشان داد، اختلاف میانگین صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، طول گیاهچه و شاخصه بنیه بذر در تیمار دمایی 45 درجه نسبت به سایر سطوح تنش بسیار بارز بود و این در حالی است که صفات S/R و نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه در شرایط شاهد میانگین بالاتر را دارا بودند.

کلیدواژه ها

رازیانه، جوانه زنی، گرما و بذر، بنیه بذر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.