بررسی تنوع مورفولوژیکی جمعیت های مختلف گیاه دارویی جاشیر (.Prangos spp) در شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی دیم ایران
  • کد COI اختصاصی: HIMH02_144
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 475
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زیبا نصیری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

علیرضا فرخزاد

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران

محمد فتاحی

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

راحله قاسم زاده

استادیار گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

جاشیر با نام علمی .Prangos spp یکی از گیاهان دارویی ارزشمند است که در پزشکی سنتی در تسکین درد، التهاب، بهبود دیابت و بکارگیری علیه میکروارگانیسم های مختلف از جمله باکتری ها و قارچ ها استفاده شده است. این مطالعه به منظور بررسی تنوع مورفولوژیکی 19 جمعیت جمع آوری شده از سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان در مرحله گلدهی انجام گرفت. صفات مورفولوژیکی از قبیل ارتفاع گیاه، تعداد برگ، طول و عرض برگ، اندازه دمبرگ، فاصله میانگره، تعداد پرتو اصلی، تعداد پرتو درجه دو، تعداد پرتو درجه سه و طول دمگل اندازه گیری و ثتب گردید. بر اساس تجزیه خوشه ا، 19 جمعیت مورد مطالعه در چهار گروه مختلف قرار گرفتند. همچنین بر اساس نتایج حاصل از تجزیه دی پلات که با دو مولفه اصلی ترسیم گردید، ارتفاع گیاه، اندازه دمبرگ و تعداد پرتو اصلی بیشترین تدثیر را در تفکیک جمعیت ها داشتند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر و ارزیابی صفات مربوط به درصد اسانس و ترکیب های موثره آنها می توان نتایج کاملتری را برای بررسی تنوع جمعیت های مختلف جاشیر و انتخاب جمعیت برتر از میان گونه ها و جمعیت های جمع آوری شده برای استفاده در برنامه های اصلاحی بدست آورد.

کلیدواژه ها

جاشیر، چتریان، صفت مورفولوژیکی، تجزیه خوشه ای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.