جوانه زنی و تولید گیاهک های سرخدار (.Taxus baccata L) در شرایط درون شیشه ای با استفاده از کشت جنین

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی دیم ایران
  • کد COI اختصاصی: HIMH02_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 430
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی رضوی

استادیار، گروه گیاهان دارویی، دانشکده زیست فناوری و گیاهان دارویی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، ایران

سیدمحمد حسینی نصر

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

مرضیه ولیزاده

دانش آموخته رشته جنگلداری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، ایران

چکیده

سرخدار از نظر حفظ ذخایر ژنتیکی، مصارف دارویی و غیره دارای ارزش بسیار می باشد. به منظور حفظ رویشگاه های موجود و گسترش آن، تولید گیاهچه های سرخدار از طریق کشت جنین در شرایط درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت. بذرها پس از جمع آوری از توده های طبیعی سرخدار در منطقه افراتخته، به دو دسته رسیده و نارس تقسیم شدند. سپس به مدت 9 ماه در لایه های ماسه و در حرارت پائین لایه گذاری شدند. برای سترون سازی بذرها 7 تیمار مختلف اعمال گردید. جنین بذرهای سترون شده از آندوسپرم جدا شده و در محیط کشت موراشیگ و اسکوک (MS) که توسط اسید اسکوربیک (50 و 100 میلی گرم در لیتر)، کارئین هیدرولیزات (50 و 100 میلی گرم در لیتر)، صاره مخمر (0/5 و 1 گرم در لیتر) و زغال فعال 2 درصد غنی شده بود، کشت شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون تجزیه واریانس یکطرفه و دوطرفه و آزمون دانکن انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهند استفاده از آب اکسیژنه 10 درصد به مدت 15 دقیقه و اتانول 70 درصد به مدت 1 دقیقه، مناسبترین تیمار برای سترون سازی بذور بود. سایر نتایج نشان می دهند که جنین ها بعد از 10 روز شروع به جوانه زنی کردند. بیشترین درصد جوانه زنی و رویش گیاهچه های نرمال به تیمار 1 تعلق داشت که شامل کشت بذرهای رسیده در محیط MS حاوی اسید اسکوربیک و کازئین هیدرولیزات 100 میلی گرم در لیتر، مخمر 1 گرم در لیتر و زغال فعال 2 درصد غنی شده بود. بنابراین تیمار مذکور به عنوان پروتکلی مناسب برای تولید گیاهچه های سرخدار پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

سرخدار، جنین، کشت درون شیشه ای، لایه گذاری سرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.