ارائه الگوی اجرای خط مشی فقرزدایی در ایران براساس سند چشم انداز بیست ساله

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی، دوره: 7، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_STRA-7-28_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 444
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ثنایی اعلم

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

غلامرضا معمارزاده طهران

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

کرم اله دانش فرد

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

     با توجه به اهمیت موضوع فقر و حضور و گسترش آن در جامعه ایران، هدف این پژوهش، طراحی مدل اجرای خط مشی فقرزدایی در ایران بوده است. به این ترتیب، عوامل موثر بر اجرای خط­ مشی­ های فقرزدایی در سه عرصه خط مشی­ گذاری، نهادی و عرصه خرد، طبقه ­بندی نظری شده ­اند. محقق جهت دست­یابی به اهداف پژوهش، از روش تحقیق دلفی استفاده کرده است که با اتکا به مبانی نظری و مطالعات میدانی اقدام به شناسایی و تایید اعتبار محتوای 85 شاخص موثر بر اجرای خط ­مشی فقرزدایی شد. در ادامه، تعداد 15 نفر به­ عنوان اعضای پانل دلفی از بین قانون گذاران مطلع در عرصه خط­ مشی فقرزدایی با ویژگی های مربوطه انتخاب شدند. در دلفی توافق لازم با مقدار آماری تاو کندال 81/0 به­ دست آمد. یافته های دلفی نشان داد که از بین شاخص های اولیه، 21 مولفه حذف شده و تعداد 64 مولفه به ­عنوان مولفه های موثر بر اجرای خط ­مشی فقرزدایی مورد توافق قرار گرفته است. همچنین تحلیل فازی یافته های پژوهش نشان داده است که از بین 64 شاخص به ­دست آمده، تعداد 29 شاخص اثر معتبری بر متغیر وابسته گذاشته که این شاخص های پذیرفته شده، به­ ترتیب ضریب تاثیرگذاری، چهار عامل محیطی کلان؛ روابط افقی بین سازمانی؛ تاثیر بازخورد جمعیت هدف و درنهایت متغیر شکل­گیری خط­مشی را شکل داده اند. درنهایت، میزان توان اجرای خط­ مشی فقرزدایی در سند چشم­ انداز با توجه به یافته های به ­دست آمده، برابر با 059/1 (خیلی ضعیف) بوده است. براساس نتایج، پیشنهاد می شود که دولت در عرصه سیاست­ گذاری به ­صورت اقتداری وارد عمل شده و در عرصه خرد رویکرد تعاملی، ترغیبی و مبتنی بر مشارکت اتخاذ کند.

کلیدواژه ها

فقرزدایی, اجرای خط مشی, حکمرانی, روش دلفی, تحلیل فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.