مطالعه تطبیقی نقوش تزئینی و تصاویر نگارگری و آرایه های پارچه بافی دوران صفوی با رویکرد روایی، رمزگرایی مثالی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس ملی مهندسی نساجی، پوشاک و مد
  • کد COI اختصاصی: NCTAF01_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1081
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده شکوفه جمالی

کارشناس ارشد پژوهش هنر دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز

زهرا خجسته فر

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی پارچه و لباس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر

چکیده

هر اثر هنری در جریان تولید اثر توسط هنرمند با توجه به سوابق آثار تولیدی معاصر و یا پیش از خود، دستخوش تغییرات و یا تاثیر پذیری مستقیم گشته و معانی آغازین تولید اثر، همراه معانی پیش از خود، مسیری ناب و خالص را جستجو می کند و از همین منظر اثری، هنری، منفرد و شگفت انگیز خلق می گردد. پارچه های دوران صفوی، آثاری درخشان و خارق العاده از هنر ایرانی را به دنیا عرضه کرده اند که مشابه آن شاید هرگز تکرار نشده باشد. در این مقاله چگونگی شکل پذیری صورت تمثیلی نقوش در بافته ها و پارچه سازی صفوی به فراخور سبک شناسی نگاره های همان دوران به عنوان مسئله تحقیق بررسی گشته است. بازنمایی نقوش پارچه ها در مصورسازی نگاره ها، نیز تاثیرپذیری نمادین پارچه سازی و نقوش مرتبط با آن از نگاره های همزمان و هنرمندان مشترک و در آخر جنبه های روایی، مثالی و تئاتریکال پارچه ها و فضای اشرافی دوران به عنوان فرضیه های قابل بررسی به چالش کشیده شده اند. تحقیق با هدف دستیابی به ارزش های بصری و جلوه های تئاتریکال و با یادآوری عالم مثل نگارگری ایرانی و تطبیق آن با تصاویر منسوجات و پوشاک دوران صفوی، به مدد مطالعات کتابخانه ای و با روش کاملا مقایسه ای و توصیفی، به تحلیل اعتباری فرضیه ها پرداخته است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که منسوجات صفوی با تاثیر پذیری مستقیم از آثار نگارگری صفوی و با هویت و معنای مثالی، رمزی و روایت گونه آثار، جلوه هایی تئاتریکال از بهشت ایرانی را به نمایش می گذارند.

کلیدواژه ها

نقوش تزئینی- پارچه بافی- رمزگرایی، مثالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.