ارتباط بین شاخص های ترکیب بدنی، بیومارکرهای خطرزای قلبی- عروقی و حداکثر اکسیژن مصرفی بیشینه در مردان کم تحرک دارای اضافه وزن و چاق

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم رفتاری و اسلامی
  • کد COI اختصاصی: IBSCO01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 465
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمجتبی پایه دار

دانشجو کارشناسی ارشد، گروه علوم ورزشی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

حسن نقی زاده

استادیار، گروه علوم ورزشی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران

انسیه السادات فقیه زاده

دانشجوکارشناسی ارشد، گروه علوم ورزشی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه اردکان ،اردکان ،ایران

چکیده

زمینه و هدف: کم تحرکی و متعاقب آن افزایش وزن نامطلوب و رشد چاقی زمینهساز شکلگیری سندروم متابولیک و عوامل خطرزای قلبی و عروقی است. لذا هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین شاخص های ترکیب بدنی، بیومارکرهای خطرزای قلبی- عروقی و حداکثر اکسیژن مصرفی بیشینه در مردان کم تحرک دارای اضافه وزن و چاق بود.روش شناسی: روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد که به شکل میدانی-آزمایشگاهی انجام گرفت. بدین منظور تعداد 83 نفر مرد با میانگین سنی 40/37 ± 5/64) سال)، قد 175/41 ± 3/60) سانتیمتر)، وزن 89/11 ± 4/32) کیلوگرم)و شاخص توده بدن 29/12 ± 3/17) کیلوگرم بر مترمربع)، که معیارهای ورود به تحقیق را دارا بودند از جامعه آماری هدف(مردان داوطلب دارای اضافه وزن و چاق) از طریق نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. نمونه های تحقیق با آگاهی و رضایت کامل فرم شرکت در تحقیق را امضا نمودند. شاخصهای ترکیب بدنی (وزن بدن، درصد چربی بدن، شاخص توده بدن، دور کمر به باسن)، بیومارکرهای خطرزای قلبی- عروقی (مولکولهای چسبان سلولی) و حداکثر اکسیژن مصرفی بیشینه در یک مرحله با استفاده از ابزارها و روشهای آزمایشگاهی معتبر اندازهگیری شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کلموگروف-اسمیرنف، و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنیداری α=0/05 تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها: نتایج نشان داد که بین مولکولهای چسبان سلولی ICAM-1) و (VCAM-1 با شاخصهای ترکیب بدنی (وزن بدن، درصد چربی بدن، شاخص توده بدن، دور کمر به باسن) ارتباط مثبت معنی دار وجود داشت .(p< 0/05) اما، بین ICAM-1 و VCAM-1 با حداکثر اکسیژن مصرفی بیشینه ارتباط معکوس معنی دار مشاهده شد .(p< 0/05) همچنین بین شاخصهای ترکیب بدنی (وزن بدن، درصد چربی بدن، شاخص توده بدن، دور کمر به باسن) با حداکثر اکسیژن مصرفی بیشینه ارتباط معکوس معنی دار مشاهده شد .(p< 0/05)نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصله میتوان بیان داشت که کم تحرکی و بدنبال آن وزن اضافه نامطلوب و چاقی با افزایش نامطلوب هم سطوح سرمی مولکولهای چسبان سلولی ICAM-1) و (VCAM-1 و هم شاخصهای ترکیب بدنی (وزن بدن، درصد چربی بدن، شاخص توده بدن، دور کمر به باسن) و کاهش حداکثر اکسیژن مصرفی بیشینه همراه است. بنابراین توصیه می گردد افراد دارای اضافه وزن و چاق نسبت به کاهش وزن نامطلوب خود از طریق برنامه های فعالیت بدنی اقدام کنند.

کلیدواژه ها

مولکولهای چسبان سلولی، ترکیب بدنی، حداکثر اکسیژن مصرفی بیشینه، اضافه وزن و چاقی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.