تعیین شایستگی مرتع جهت چرای گوسفند بر اساس دستورالعمل تعیین شایستگی (مراتع آزادبر استان البرز)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی افق های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: AHCONF04_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 952
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مرادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

حسین ارزانی

استاد گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

محمد جعفری

استاد گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

اسماعیل علیزاده

دانش آموخته دکترای مرتعداری، گروه احیاء مناطق خشک و کوهستانی، دانشگاه تهران

چکیده

بهره برداری بیرویه و بدون برنامه ریزی اغلب تعادل زیستمحیطی را بر هم زده و در بسیاری از مناطق در نتیجه انحطاط اراضی و میکرو کلیما، این تعادل به طور کامل از بین رفته و در بسیاری از موارد قابل بازگشت نیست؛ بنابراین با توجه به اهمیت این اکوسیستمها استفاده درست از آنها حیاتی است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تعیین شایستگی مرتع برای چرای گوسفند بر اساس دستورالعمل در مراتع آزادبر استان البرز انجام شد. لذا سه معیار پوشش گیاهی، منابع آب و فرسایش خاک بر اساس دستورالعمل تعیین شایستگی مرتع جهت چرای گوسفند مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه برداری توسط واحدهای نمونه برداری (پلات) با روش تصادفی – سیستماتیک انجام شد. در هر تیپ گیاهی با توجه به پوشش گیاهی منطقه چهار ترانسکت 100 متری عمود بر هم و در طول هر ترانسکت 10 پلات یک متر مربعی استفاده شد و در هر پلات فهرست گونه های موجود، درصد تاج پوشش، درصد لاشبرگ، سنگ و سنگریزه و خاک لخت، درصد ترکیب گیاهان قابل چرای دام و تولید آنها اندازه گیری و ثبت شد. نتایج بدست آمده نشان داد که مقدار تولید علوفه از عوامل اصلی کاهش شایستگی جهت چرای دام بود که علت آن بهره برداری نادرست در سالهای گذشته، پایین بودن کلاس خوشخوراکی و حد بهره برداری مجاز میتواند باشد و همچنین معیار منابع آب از عوامل افزایش شایستگی جهت چرای گوسفند در این مرتع بود. همچنین با توجه به نتایج نهایی، تناسب این مرتع برای چرای دام اغلب متوسط میباشد و سه تیپ گیاهی از چهار تیپ گیاهی موجود، در طبقه شایستگی S2 جای گرفتند.

کلیدواژه ها

شایستگی مرتع، دستورالعمل، گوسفند، آزادبر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.