مطالعه پارامتری تاثیر خواص خاک های چسبنده در میزان فشار جبهه کار تونل های مکانیزه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مهندسی ژئوتکنیک ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOTEC03_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 529
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن قاسم زاده

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

سعید بابائی

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

امیرحسن رضایی

دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

چکیده

به دلیل توسعه شهرها و کاهش اراضی موجود، شبکه های زیرزمینی همچون مترو جایگزین شبکه های حمل و نقل موجود شود. در ساخت تونلهای شهری به طور عمده از تونل سازی مکانیزه استفاده میشود. عدم تعادل فشار نگهدارنده دستگاه TBM با فشار خاک و آب اطراف، باعث ناپایداری یا ریزش جبهه تونل میشود. برآورد فشار لازم برای نگهداری جبهه کار تونل، یکی از مهمترین عوامل حفاری ایمن و بهینه، با استفاده از ماشینهای حفار مکانیزه در نواحی شهری است. چرا که اعمال فشار کمتر و یا بیشتر از حد تعادلی به جبه ه کار، به ترتیب باعث فرونشست یا بالازدگی در جبهه کار و سطح زمین میشود. در مقاله حاضر، با استفاده از نرم افزار المان محدود ABAQUS به بررسی تاثیر پارامترهای مدول الاستیسیته، چسبندگی و تراز آب زیرزمینی بر روی میزان فشار مناسب جبهه کار در خاکهای چسبنده به صورت سه بعدی پرداخته شده است. بیش از 35 مدل، تحلیل و با اندازه گیری مقادیر جابجایی جبه ه کار تونل به ازای مقادیر متفاوت فشار جبهه کار و پارامترهای مختلف مورد بررسی، مقدار فشار مناسب تعیین شده است. بر اساس نتایج حاصل، مدول الاستیسیته خاک تاثیر قابل توجهی در مقدار فشار مناسب جبهه کار دارد. با توجه به تعداد بسیار زیاد پارامترهای دخیل در حفاری مکانیزه، مشخصات هندسی تونل، پارامترهای مختلف ماشین حفار و مشخصات ژئوتکنیکی مسیر، از مشخصات پروژه خط 2 قطار شهری تبریز انتخاب شده است تا پارامترهای استفاده شده در تحلیلهای عددی منطبق بر واقعیت باشد. همچنین، صحت سنجی نتایج مدل عددی با استفاده از نتایج نشست سطحی حاصل از ابزاربندی پروژه انجام یافته است.

کلیدواژه ها

تونل سازی مکانیزه، فشار جبهه کار، مدول الاستیسیته، خاکهای چسبنده، ABAQUS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.