منصب قاضی و امر قضاوت در آثار شاعران دوره مغول و ایلخانی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نخسیتن همایش ملی تحقیقات ادبی با رویکرد مطالعات تطبیقی
  • کد COI اختصاصی: PLRC01_221
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید موکدی

دانشجوی دکتری تاریخ ایران دوره اسلام، دانشگاه شیراز

جعفر نوری

استادیار گروه ایرانشناسی، دانشگاه میبد

چکیده

آثار ادبی همواره بازتاب ذهن و زبان مردم میباشند و شاعران دغدغه های زمانه خود را در آثارشان به نظم و نثر میکشند. از جمله مسائل اجتماعی که در نگاه شاعران در ادوار مختلف مورد توجه قرار گرفته است؛ عدالت و متولیان آن یعنی دستگاه قضا میباشد. هجوم مغول به ایران، زمینه ساز نوعی هرج و مرج در امور اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شد که نظام قضایی از این هجوم بی تاثیر نماند و میتوان گفت؛ آسیب هم دید. بیعدالتی در جامعه فراگیر شده و شاعران این دوره به خوبی این بیعدالتی و فساد دستگاه قضایی را به تصویر کشیده اند. با تکیه بر این سوال که قاضیان و امر قضاوت در اندیشه شاعران این دوره از تاریخ ایران چگونه تداعی شده اند سعی شده تا در این مقاله با روشی توصیفی و تحلیلی به این سوال پاسخ داده شود. نتایج و بررسی داده ها نشان میدهد که شعر، زبان اصلاحات اجتماعی آن عصر شده و شاعران این دوره بدین وسیله به نقد منصب قاضی و نهاد قضا پرداخته اند تا به زعم خود از بیشتر شدن تعدی ها جلوگیری کنند.

کلیدواژه ها

قاضی و قضاوت، مغول و ایلخانان، شاعر، سعدی، سیف فرغانی، عبید زاکانی، اوحدی مراغه ای.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.