پیشینه تاریخی وکارکرد پیشوند فعلی ب در زبان فارسی (پیشوند صرفی، تاکید یا زینت و زائد)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نخسیتن همایش ملی تحقیقات ادبی با رویکرد مطالعات تطبیقی
  • کد COI اختصاصی: PLRC01_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 648
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه طبسی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب

احمد رضواندوست

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب.

چکیده

فعلهای پیشوندی یکی از انواع فعلهای زبان فارسی هستند که از دوره زبانهای باستان تا کنون در زبان فارسی رواج داشتهاند. پیشاوندها و پساوندها در تغییر معنی فعلها نقش مهمی داشتند، زیرا گاهی این پیشاوندها فعل را موکد میکردند، گاهی در وجه فعل تاثیر داشته اند و گاهی معنی مستقلی به فعل میداده اند که سوای معنی اصلی فعل بوده است. اغلب این پیشوندها در گذر زمان از دوره باستان به میانه و از میانه به فارسی دری یا متروک شدهاند و یا نقش پیشوندی را از دست داده، به صورت جزء مرده در ساختمان فعل مانده اند. پیشوندهای فارسی دری بازمانده پیشوندهای فارسی میانه هستند که یاعینا0 و یا با تغییر آوایی باقی ماندهاند. هدف این جستار بررسی پیشینه کارکرد معنایی و تحول پیشوند فعلی ب از پیشوندهای فعلی دوره تکوین زبان فارسی و مقایسه و مقابله دیدگاه های سبک شناسان و دستورنویسان فارسی درباره کارکرد معنایی یا زائد بودن آن براساس مصادیقی از متون نظم و نثر فارسی است تا نتیجهگیری شود که پیشوند فعلی مرده ب بر اساس دیدگاه دستورنویسان زبانشناس، پیشوندی صرفی (معناساز) یا پیشوند تاکید(پافشاری) بر فعل بوده است و دستورنویسان سنتی و آنهایی که دستور را به مثابه قواعد تغییرناپذیر میدانند این پیشوند را زینت یا زائد دانسته اند که اگر حذف میشده، تاثیری در معنای فعل نداشته است و اشاره خواهد شد که صورتهای کاربرد معنایی یا غیرمعنایی پیشوند ب به دستور تاریخی مربوط است و بر اساس قواعد دستور اکنون نباید قضاوت شود چون کاربرد ندارد و تنها در حوزه تحول ساختار زبان بررسی میشود زیرا زبان یک نظام است از این رو توصیف های بریده بریده و جزئی، منطقی و علمی نخواهد بود.

کلیدواژه ها

پیشوند فعلی ب ، کارکرد معنایی، تاکید، زینت و زائد، زبان فارسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.