بررسی نشانه گذاری های انجام شده در توده های ممرز- انجیلی پایین بند طرح جنگلداری بهرام نیا و پیش بینی تاثیر آن بر ساختار توده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی تغییر اقلیم و گاهشناسی درختی در اکوسیستم های خزری
  • کد COI اختصاصی: ISCCDCE05_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 371
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم حقیقت دوست

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی گرگان، گرگان، ایران

سیدمحمد واعظ موسوی

استادیار، گروه جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابعطبیعی گرگان ، گرگان، ایران.

چکیده

یکی ازمواردی که می تواند باعث تاثیرات زیادی بر جنگل شود مسئله ی نشانه گذاری درختان می باشد. این تحقیق با هدف بررسی وضعیت درختان نشانه گذاری شده و پیش بینی تاثیر آن بر ساختار توده براساس دستورالعمل های اخیر سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در توده های ممرز- انجیلی جنگل های پایین بند طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا انجام گرفت. بدین منظور کلیه ی درختانی که در پارسل 9 از جنگل مذکور در قالب طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا در سال 1396 به شیوه ی جنگلشناسی گزینشی (تک گزینی) و براساس دستورالعمل های جدید سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور نشانه گذاری شده بودند، قبل از قطع مورد بررسی و اندازه گیری قرارگرفتند (مجموعا نود و هشت اصله درخت). مشخصات مورد نظر شامل نوع گونه، قطر برابرسینه، ارتفاع، حجم (با استفاده از جدول حجم دوعامله)، وضعیت پوسیدگی و نیز ایستاده یا افتاده بودن درختان مذکور بررسی و ثبت گردید. به منظور مقایسه میانگین قطری، ارتفاعی و حجمی درختان نشانه گذاری شده با متوسط قطری، ارتفاعی و حجمی درختان توده از آزمون تی مستقل (independent samples t-tests) استفاده شد. به این منظور برای بدست آوردن متوسط قطری و ارتفاعی درختان توده تعداد 16 قطعه نمونه دایره ای هر یک به مساحت 10 آر (1000 مترمربع) بصورت سیستماتیک تصادفی و با ابعاد شبکه 200 × 150 متر در سطح پارسل ترسیم شده و در داخل این قطعات نمونه قطر و ارتفاع کلیه درختان با قطربرابرسینه بیش از 5/12 سانتیمتر بررسی و ثبت گردید. نتایج نشان داد که هم از نظر تعداد و هم از نظر حجم، بیشترین میزان نشانه گذاری مربوط به گونه ی ممرز بوده است در حالی که گونه ی غالب در کل پارسل، گونه ی انجیلی می باشد. این امر نشان می دهد که عملیات نشانه گذاری در جهت تغییر ترکیب گونه ای توده به نفع گونه ی انجیلی عمل نموده است. همچنین بیشتر حجم نشانه گذاری شده جزو چوب های هیزمی و غیرصنعتی بوده است. همچنین در مقایسه میانگین قطری، ارتفاعی و حجمی درختان نشانه گذاری شده با میانگین قطری، ارتفاعی و حجمی درختان توده مشخص شد که از نظر قطر و حجم بین درختان نشانه گذاری شده و کل درختان توده به لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود دارد اما از نظر ارتفاع بین درختان نشانه گذاری شده و درختان توده اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در مجموع می توان گفت که اجرای عملیات نشانه گذاری با استفاده از دستورالعمل های اخیر سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور مبنی بر تمرکز نشانه گذاری و برداشت از درختان افتاده و شکسته و پوسیده در درازمدت موجب کاهش مقدار درختان خشکیده یا در حال پوسیدن در اکوسیستم جنگل و آسیب به تنوع زیستی و کاهش توان اکولوژیکی اکوسیستم های جنگلی شمال ایران می شود.

کلیدواژه ها

جنگل شناسی، نشانه گذاری، شیوه ی تک گزینی، خشکه دار، آزمون تی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.