بررسی جرائم مبتنی بر مسئولیت مطلق در حقوق کیفری ایران و انگلستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پژوهش های نوین در مدیریت و حقوق
  • کد COI اختصاصی: KAUHEM02_234
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 820
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهنام پور

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه حقوق جزا و جرمشناسی، واحد علوم و تحقیقات خراسان جنوبی، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران

سیدحسن هاشمی

مدرس و استادیار، گروه حقوق جزا و جرمشناسی، واحد علوم و تحقیقات خراسان جنوبی، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران

چکیده

یکی از موضوعات مهم و اساسی حقوق در عصر کنونی مسئولیت مدنی است؛ اگرچه در تمام ادوار زندگی بشریت، مسائلی در رابطه با ایراد خسارت و در مقابل پرداخت غرامت وجود داشته، ولی با پیشرفت جوامع و گسترش فنآوری هر روز شاهد شکل جدیدی از ورود خسارت و نحوه جبران آن هستیم. دامنه جرائم و مسئولیت کیفری بدون تقصیر هر روز گسترده تر میشود. نظام های سیاسی و حقوقی برای تامین مصالح اجتماعی و عمومی به گونهای قوانین و مقررات را تدوین، تفسیر و اجرا کردهاند که ابزار تدافعی و بازدارندهای برای مبارزه با ناروایی و مخاطرات، فراهم شود. مسئولیت بدون تقصیر، یک شیوه خاص تحمیل مسئولیت تلقی میشود. الزام قانونی عامل زیان یا رفتار مجرمانه به جبران و مجازات بدون لحاظ بی تقصیری مرتکب است. مساله مورد اتفاق در مورد پیدایش مسئولیت بدون تقصیر، چه در عرصه مدنی و چه کیفری، رابطه آن با انقلاب صنعتی و تحولات ناشی از آن است. ایجاد شرایط اجتماعی مساوی برای همه گروه های مختلف جامعه در عرصه های گوناگون چه در حوزه تولید و مصرف، بهداشت و محیط زیست، معماری، ارتباطات و از طرفی دشوار بودن اثبات عنصر روانی و پیچیدگی روابط و اعمال فشار بر افراد بی مبالات و بیکفایت بخصوص در عرصه تولید، در حمایت از سلامتی و امنیت عموم جامعه، باعث پذیرش مسئولیت بدون تقصیر در اکثر نظامهای حقوقی از جمله نظام حقوقی انگلستان و ایران گردید. از فواید عملی این رویکرد، کاهش فشار ناشی از تراکم پرونده ها، کاهش خطرات بالقوه و برقراری امنیت بیشتر در جامعه است. در این پژوهش با مقایسه مفهوم و ساختار و همچنین مبانی مسئولیت بدون تقصیر در حوزه کیفری دو نظام حقوقی ایران و انگلستان، شناسایی معیاری دقیق در زمینه تمایز جرائم مستلزم تقصیر و بدون تقصیر، مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

جرم، تقصیر، عنصر روانی، مسئولیت کیفری، مسئولیت مطلق (بدون تقصیر)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.