بررسی اثر انتقالی در طرق شکایت از احکام در مرحله تجدید نظر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پژوهش های نوین در مدیریت و حقوق
  • کد COI اختصاصی: KAUHEM02_206
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 489
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین زارع

کارشناس ارشد حقوق خصوصی

سیروس حیدری

گروه حقوق،واحد مرودشت،دانشگاه آزاد اسلامی ،مرودشت ،ایران

چکیده

هدف از دادرسی اجرای عدالت است و در جهت حفظ صیانت از حقوق افراد، در مقابل اشتباهات احتمالی قضات، وقانون شکنی آئین دادرسی مدنی طرق متعدد شکایتی را در نظر گرفته که این شیوه های شکایت از رای به عادی و فوق العاده تقسیم می شوند در این مقاله سعی بر آن شده است که تنها به آثارانتقالی در طرق شکایت از احکام در مرحله تجدید نظر پرداخته شود. هر گاه شخصی نسبت به رای صادره در مرحله نخستین معترض باشد می تواند با تقدیم دادخواست بررسی و رسیدگی مجدد به دعوی را در تجدیدنظر بخواهد چنین درخواستی را تجدیدنظر خواهی مرحله تجدیدنظر دوباره قضاوت کردن امر و بازبینی رای دادگاه دادگاه بدوی است و دادگاه تجدیدنظر باید تمامی مسائل موضوعی و حکمی اعم از شکلی و ماهوی مربوط به دعوا را با توجه به ایرادات و اعتراضات تجدیدنظرخواه ابتدا پاسخ تجدیدنظر خوانده، بررسی و مورد رسیدگی مجدد قرار دهد. دادگاه تجدیدنظر از همان اختیاراتی برخوردار است که دادگاه بدوی داراست، بدین معنی که دادگاه تجدید نظر مانند دادگاه بدوی هم نسبت به امور موضوعی و هم نسبت به امور حکمی (قانونی) رسیدگی و قضاوت می کند در اثر انتقالی، این صراحت قانونی، فقط در بیان آثار تجدیدنظرخواهی با بررسی مواد 349، 351 و 354 و 358 مشهود است. اثر انتقالی است؛ بدین معنا که درخواست تجدیدنظر نسبت به رای صادره، باعث انتقال دعوا از دادگاه بدوی به دادگاه تجدیدنظر می شود. دادگاه تجدیدنظر، دعوا را با تمام مسایل موضوعی و حکمی اعم از ماهوی و شکلی در رسیدگی مجدد قرار می دهد.آنچه در این مقاله بررسی می شود مفهوم دقیق اثر انتقالی و بررسی محدوده آن در رسیدگی تجدیدنظر می باشد اینکه مفهوم انتقال دعوا از دادگاه نخستین به دادگاه تجدیدنظر چیست و این انتقال تفاضل چه مسائلی می گردد آیا اثر انتقالی تجدیدنظر خواهی بر کلیه آرای دادگاه های نخستین اعم از حکم و قرار که مورد اعتراض در دادگاه تجدیدنظر واقع می شوند، مترتب است متاسفانه به طور منفرد و منسجم در کتب موجود آئین دادرسی مدنی به طور اختصاصی به این آثار در یک مجموعه پرداخته نشده و نیاز به بررسی جزئی و کنکاش پیرامون مسائل اجرایی آثار فوق ما را بر آن داشت، طی مجموعه حاضر به جمع آوری و تحقیق در قوانین مربوطه، آرا و کتب اساتید برجسته آئین دادرسی مدنی بپردازیم.

کلیدواژه ها

اثر انتقالی ، شکایت ، شکایت از احکام ، مرحله بدوی ، مرحله تجدیدنظر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.