ارزیابی ژئومورفوسایت های دشت لوت با استفاده از مدل رینارد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی گردشگری بیابان لوت؛ فرصت های محلی و بین المللی
  • کد COI اختصاصی: LUTDT01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 871
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا یوسفی روشن

استادیار گروه جغرافیا دانشگاه فرهنگیان بیرجند ایران

چکیده

یکی از مفاهیم جدیدی که امروزه در مطالعات ژئوتوریسم مورد توجه قرار گرفته است ژئومورفوسایت ها هستند. این پدیده شامل لندفرم های ویژه ای است که بر مکان های ویژه ی گردشگری تاکید دارند و از ارزش های علمی، اکولوژیکی، فرهنگی، زیبایی و اقتصادی بصورت توام برخوردار می باشند. دراین مقاله با استفاده از روش رینارد پنج ژئومورفوسایت های دشت لوت با بهره گیری ازبازدید میدانی، دو معیار اصلی شامل ارزش علمی و مکمل مورد ارزیابی قرار گرفته است، در این روش ارزش علمی متشکل از عیارکمیابی، شاخص بودن، حفاظت، ارزش های جغرافیای دیرینه و عیار مکمل شامل ارزش های اقتصادی، زمین تاریخی، هنری وادبی، تاریخی و مذهبی، و می باشد . نتایج نشان داد از میان ژئومورفوسایت ها، کلوت های دشت لوت با امتیاز4/4 و 3/9 و ریگ یلان با 3/9 و 3/1 امتیاز از مجموع حداکثر امتیاز نهایی را در میان سایر ژئومورفوسایت ها کسب نموده و به عنوان برترین ژئومورفوسایت انتخاب شدند. درنتیجه ژئومورفوسایت های کلوت ها وریگ یلان دشت لوت، توان های زیادی در جهت جذب گردشگران را از منظر عیارهای علمی و عیارهای مکمل در مقایسه با سایر سایت های موردمطالعه دارا می باشند و می توانند در صورت اعمال برنامه ریزی در جهت توسعه و ایجاد اشتغال در استان های همجوار در زمینه های جذب گردشگرو جنبه های آموزشی بخصوص برای دانشجویان و...کمک شایانی داشته باشند. کمترین امتیاز مربوط به هامادا دشت لوت با امتیاز 3/1 و 2 را در میان سایر ژئومورفوسایت ها کسب نموده است. درمجموع یافته های این تحقیق در چارچوب روش مورد مطالعه نشان می دهد، زیرساخت های گردشگری و سرمایه گذاری های در حال حاضر از سطح بسیار پایینی برخوردار است، هرچندشرایط اقلیمی منطقه، ثبت بالاترین دمای سطح زمین، وزش بادهای شدید را بایستی در برنامه ریزی مورد توجه قرار داد.

کلیدواژه ها

ژئومورفوسایت، مدل رینارد، دشت لوت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.