تعیین تجزیه پذیری و اثر گیاه کاکوتی بر قابلیت هضم ماده خشک، جمعیت میکروبی شکمبه و فراسنجه های خونی گوسفند دالاق

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات دام و طیور، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JLR-4-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عافیه سلامت

تقی قورچی

فرزاد قنبری

امید عشایری زاده

چکیده

این آزمایش به­منظور بررسی اثر گیاه کاکوتی بر قابلیت هضم ماده­خشک، جمعیت میکروبی شکمبه و فراسنجه­های خونی گوسفند در دو آزمایش جداگانه انجام شد. در آزمایش اول ترکیبات شیمیایی، تولید گاز و تجزیه­پذیری ماده­خشک کاکوتی با استفاده از سه راس قوچ فیستوله­گذاری شده تعیین شد. آزمایش دوم با استفاده از 9 راس بره نر یک­ساله نژاد دالاق در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار شامل سطوح صفر، 25 و 50 گرم در روز برای هر راس دام انجام شد. قابلیت هضم ماده­خشک با دو روش خاکستر نامحلول در اسید و جمع­آوری کل مدفوع محاسبه شد، همچنین با روش کشت میکروبی جمعیت باکتری­های بی­هوازی، باکتری­های اسید لاکتیکی و کلی­فرم­ها ارزیابی شدند. نتایج حاصل از آزمایش اول نشان داد که تولید گاز 7/23 میلی­لیتر در 200گرم ماده­خشک و نرخ تجزیه پذیری 074/0 میلی­لیتر در ساعت به­ازای 200 گرم ماده­خشک بود. فراسنجه­های تجزیه­پذیری شامل a، b، c، a+b و تجزیه پذیری موثر ماده­خشک در سرعت­های عبور 2، 5 و 8 درصد به ترتیب برابر با 2/32، 73/29، 03/0، 0/62، 83/49، 4/43، 5/40 درصد بود. در آزمایش دوم کاکوتی تاثیر معنی­داری بر قابلیت هضم ماده­خشک جیره با روش خاکستر نامحلول در اسید نداشت ، اما در روش جمع­آوری کل مدفوع تیمار حاوی سطوح مختلف کاکوتی باعث افزایش قابلیت هضم ماده­خشک نسبت به شاهد شد (05/0> P). سطوح مختلف کاکوتی اثر معنی­داری بر pH، کلی­فرم­ها و جمعیت پروتوزوآها نداشتند، اما کمترین جمعیت باکتری­های بی­هوازی و اسید لاکتیکی در تیمار شاهد مشاهده شد. سطوح مختلف کاکوتی قبل و بعد از خوراک­دهی اثر معنی­داری بر گلوکز، تری­گلیسرید و کلسترول سرم خون نداشتند. به­نظر می­رسد افزودن کاکوتی به جیره می­تواند موجب بهبود قابلیت هضم ماده­ خشک جیره و جمعیت میکروبی شکمبه شود. 

کلیدواژه ها

کاکوتی, جمعیت میکروبی, قابلیت هضم, تجزیه پذیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.