توصیف منحنی رشد در نژادهای مختلف گوسفندان ایران با استفاده از تابع غیرخطی گمپرتز

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله تحقیقات دام و طیور، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JLR-3-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 565
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رحیمی کاکلکی

همایون فرهنگ فر

محمد باقر منتظر تربتی

علیرضا اقبال

چکیده

صفات رشد در حیوانات مزرعه­ای از نظر اقتصادی دارای اهمیت هستند. نرخ رشد، یا چگونگی تغییرات وزن بدن در مراحل مختلف، به عنوان یک صفت مهم در امر اصلاح نژاد دام در نظر گرفته می­شود که می­توان آن را به کمک یک تابع غیرخطی توصیف نمود. در این تحقیق، برای توصیف منحنی رشد در نژادهای مختلف گوسفندان ایران، تابع غیرخطی و سه پارامتری گمپرتز بر رکوردهای وزن بدن تعداد 134798 راس بره (متولد شده طی سال­های 1389-1364) از تولد تا سن 72 ماهگی برازش داده شد. بره­های فوق نتاج حاصل از 5198 راس قوچ و 82577 راس میش در 541 گله بودند. منحنی­های رشد مربوط به هر یک از نژادها، گروه­های مختلف سال و فصل تولد، جنس بره، نوع تولد و سن مادر با استفاده از پارامترهای برآورد شده تابع مزبور پیش­بینی و میانگین وزن بدن در بازه تولد تا یکسالگی محاسبه شدند. نتایج نشان داد در بین نژادهای مختلف، نژاد لری­بختیاری بیشترین میانگین وزن در فاصله تولد تا یکسالگی (126/37 کیلوگرم) و نژاد کرمانی کمترین میانگین وزن را در فاصله سنی مذکور (078/21 کیلوگرم) داشتند. بره­های نر (956/29 کیلوگرم) نسبت به بره­های ماده (921/27 کیلوگرم) وزن بالاتری را دارا بودند. مادران با شکم زایش پنج و بیشتر، بره­های سنگین­تری نسبت به میش­های با سن کمتر، تولید می­نمایند. بیشترین و کمترین میانگین وزن، متعلق به بره­های یک قلو (812/28 کیلوگرم) و بره­های سه قلو و بالاتر (036/27 کیلوگرم) بود. مدل گمپرتز می­تواند یک مقایسه توصیفی از رشد حیوان را ایجاد نماید و برای    پیش­بینی مقدار وزن بدن در هر مقطع زمانی، مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

تابع گمپرتز, منحنی رشد, وزن بدن, گوسفندان ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.