اثر سرریز دانش و کیفیت نهادی بر رشد نوآوری در کشورهای منتخب سازمان همکاری اسلامی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت توسعه فناوری، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JTDM-6-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 742
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید امیدی

اقتصاد، علوم اقتصادی و اجتماعی، بوعلی سینا، همدان، ایران.

ابوالفضل شاه آبادی

گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

نادر مهرگان

اقتصاد، علوم اقتصادی و اجتماعی، بوعلی سینا، همدان، ایران.

چکیده

مدل های رشد درون زا بعد از رومر (1990) بر نوآوری به عنوان مهم ترین عامل موثر بر رشد اقتصادی تاکید داشته اند. به همین علت گزارش رقابت پذیری جهانی نیز هرساله کشورها را بر مبنای میزان گسترش نوآوری در آن ها در درجات مختلف توسعه یافتگی رتبه بندی می کند. ازآنجاکه عوامل موثر بر نوآوری را می توان به طورکلی به دودسته عوامل داخلی و خارجی دسته بندی کرد، لذا در مطالعه پیش روی تلاش شده است میزان اثرگذاری عوامل خارجی بر رشد نوآوری داخلی موردبررسی قرار گیرد. ازاین روی، دو کانال اثرگذاری سرریز نوآوری خارجی بر نوآوری داخلی شناسایی شده اند که عبارت اند از سرریز از کانال واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای و سرریز از کانال سرمایه گذاری مستقیم خارجی. سپس به منظور بررسی میزان اثرگذاری هریک از موارد نام برده 29 کشور عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC) طی دوره 2011 تا 2016 انتخاب شده اند. نتایج حاکی از آن است که اثر سرریز نوآوری از کانال واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای بر رشد نوآوری داخلی مثبت و معنادار بوده درصورتی که اثر سرریز از کانال سرمایه گذاری مستقیم خارجی منفی و معنادار برآورد شده است. از سوی دیگر، نتایج نشان می دهند که بهبود کیفیت نهادی در دوره موردبررسی توانسته است میزان اثرگذاری سرریز نوآوری خارجی از هر دو کانال بر رشد نوآوری داخلی را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

نوآوری, سرریز نوآوری, کیفیت نهادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.