بررسی رمان شب ملخ با رویکرد ساختگرایی تکوینی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی زبان،ادبیات و بازشناسی مشاهیر و مفاخر
  • کد COI اختصاصی: ICLP03_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 878
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهبود فاضلی

استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه الزهراء (س)

چکیده

این پژوهش به بررسی رمان شب ملخ نوشته جواد مجابی بر اساس رویکرد ساختگرایی تکوینی میپردازد. در میان جامعه شناسان ادبیات، لوسین گلدمن با استفاده از آموخته های مکتب لوکاچ توانست شیوه ای جدید به نام ساختگرایی تکوینی معرفی کند؛ این شیوه در عین پرداختن به محتوای اثر از صورت آن نیز غافل نمیماند. یکی از اتفاقات مهم در جامعه بعد از انقلاب ایران جنگ تحمیلی است. با وقوع جنگ بسیاری از ساختارهای اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی جامعه ایران تغییر کرد. از آن جمله میتوان به پیدایش گونه ای از رمان به نام رمان جنگ اشاره کرد. تحلیل جامعه شناختی حاضر در پی یافتن بازتابهای جنگ در یکی از این رمانهاست. بر اساس داده های موجود، نویسنده در این رمان بنابر جهان بینی و خاستگاه اجتماعی خاص خود بر کارکردهای منفی جنگ تاکید دارد. در این رمان تقابل با جامعه جنگزده و نظام و سیستمی که مسبب این جنگ است، دیده میشود. مجابی در شب ملخ نماینده طبقه نویسندگانی است که دلبستگی ای به ارزشهای انقلابی ندارند و جنگ را به هر دلیل نامبارک میدانند. ساختار رمان شب ملخ اگرچه در پیوند با عناصر سازنده خود، منسجم است؛ اما به تبعیت از ساختار جامعه، آشفته است؛ این آشفتگی هم در ساخت بیرونی این رمان و هم در ساخت درونی آن دیده میشود.

کلیدواژه ها

نقد جامعه شناختی، ساختگرایی تکوینی، رمان جنگ، شب ملخ ، جواد مجابی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.