اثر تغییر اقلیم بر معماری بومی سیستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی گرد و غبار در جنوب غرب آسیا
  • کد COI اختصاصی: DUSTSTORM01_107
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل حیدری

استادیار، گروه معماری، دانشگاه زابل، زابل، ایران

جمشید داوطلب

استادیار، گروه معماری، دانشگاه زابل، زابل، ایران

فرامرز حسن پور

استادیار، گروه معماری، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

طوفان های همراه با گرد وغبار از پدیده های مهم اقلیمی در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی دنیا می باشند که اثرات مخربی بر حوزه های مختلف زیستی از جمله معماری و فضاهای زیست انسان ها گذاشته است. از جمله مناطق مهم و متاثر از پدیده گرد و غبار، منطقه سیستان در شرق ایران می باشد. در این منطقه وزش باد و گرد و خاک تابع جهت و سرعت و تداوم حرکت بادهایی معروف به بادهای 120 روزه سیستان است. اثرات این پدیده از ابعاد مختلف زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ... قابل بررسی است که این تحقیق به طور خاص به بعد اقلیمی و اثرات آن بر معماری بومی سیستان می پردازد. روش تحقیق حاضر تحلیلی – توصیفی است به نحوی که به مطالعه و بررسی قابلیت های موجود در الگوهای معماری بومی سیستان پرداخته و نشان داده است که در گذشته به دلیل کمی گرد و غبار، این معماری به بهترین شکل ممکن پاسخگوی شرایط آسایش برای ساکنین خود بوده است؛ اما با شروع خشکسالی های دو دهه اخیر و تغییر اقلیم، منطقه سیستان شاهد افزایش قابل توجه گرد و غبار و عدم آسایش ساکنین در مسکن بومی است. لذا ضرورت دارد راهکارهایی جهت تغییر معماری متناسب با تغییر اقلیم ارائه گردد که این مقاله در این راستا گام برداشته و به بیان این راهکارها پرداخته است.

کلیدواژه ها

گرد و غبار، تغییر اقلیم، معماری بومی، سیستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.