بررسی تاویل و پیوند آن با تداعی معانی در معارف بهاءولد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله نثر پژوهی ادب فارسی، دوره: 20، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_JLL-20-42_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 351
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید ناصر جابری اردکانی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خلیج فارس

عبدالمحمد موحد

استادیار گروه زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه خلیج فارس

مصیب صدیق

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی

چکیده

  عرفا به اشکال گوناگونی در شعر و نثر طرح نو درافکنده اند و آثاری متفاوت با ویژگی های ادبی شاخص، خلق کرده اند. بهاءولد نیز عارفی است دارای سبک و اثری پدید آورده است که به لحاظ ویژگی تاویلی- تفسیری قابل تامل است. در این پژوهش، روش های تاویلی بهاءولد و نسبت تاویل با تداعی معانی بررسی شده است. روش تحقیق به صورت تحلیلی- توصیفی ­است؛ بدین صورت که با استخراج و بررسی کلیه تاویل های اثر و تطبیق آن­ها با معانی مفسران، تفاوت برداشت­ها و هم­چنین خلاقیت مولف نشان داده شده­است. بررسی مصادیق نشان می دهد که مهم ترین اصول و مبانی عرفانی با بسامد­های متفاوت در آفرینش تاویل­های معارف موثر بوده است، اما اصل محو هستی بیشترین اهمیت و بسامد را دارد، علاوه بر آن، عشق ، از دیگر مبانی مهم عرفان بهاءولد در خلق تاویل به شمار می آید. این پژوهش همچنین نشان می­دهد که مولف از روش هایی مانند تعریف و بازتعریف ، ترکیب ، تخصیص ، تعلیل و دگرگونی های روایی ، در خلق تاویل بهره برده است، اما تداعی معانی شیوه خلاقانه و مبدعانه او به شمار می آید؛ روشی که در آن بر اساس اصول تداعی و به کمک تشبیه، استعاره، تمثیل، تضاد، جناس و دیگر آرایه های بلاغی، بخشی از مهم­ترین تاویل های معارف خلق شده است و ملهم این دیدگاه است که میان تاویل، بلاغت و تداعی نسبتی برقرار است و نیز تاویل همواره روشی برای رسیدن به معنای متن نیست؛ بلکه شیوه ای برای خلق معانی نوی است که رویی به سوی متن مرجع و سری در دنیای خلاقانه مولف دارد.

کلیدواژه ها

عرفان, تاویل, هرمنوتیک, بهاءولد, معارف بهاءولد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.