تاثیر چهار استرین پروبیوتیک Pseudomonas spp. و Bacillus spp. در افزایش فاکتورهای رشدی و کاهش شاخص های بیماری در دو رقم پسته در حضور نماتد ریشه گرهی (Meloidogyne incognita)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-5-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 505
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم زین الدینی ریسه

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

عصمت مهدیخانی مقدم

استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

حمید روحانی

استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد مرادی

استادیار، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، مرکز تحقیقات پسته، سازمان توسعه و آموزش تحقیقات کشاورزی رفسنجان

چکیده

پتانسیل 4 استرین باکتریایی پروبیوتیک شامل Pseudomonas fluorescens VUPF5, VUPF52 Bacillus cereus IPRI95 و Bacillus subtilis IPRI96 در افزایش فاکتورهای رشدی دو رقم پسته در شرایط حضور و عدم حضور نماتد (Meloidogyne incognita) بررسی شد. آزمایشی بر اساس طرح فاکتوریل با سه فاکتور رقم (بادامی و سرخس)، بیماری (حضور نماتد، عدم­حضور نماتد) باکتری (شاهد، IPRI95, IPRI96, VUPF5, VUPF52) درقالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام پذیرفت. فاکتورهای رشدی به دنبال تیمار باکتریایی در هر دو رقم افزایش نشان داد که مقادیر آن در رقم سرخس در مقایسه با شاهد بیشتر بود. حداکثر مقادیر افزایش یافته برای نهال­های پسته تیمارشده با باکتری­ها در حضور نماتد برای طول ساقه برابر با 1/75 و 1/12، طول ریشه 63/50 و 6/29، وزن تر ساقه 115 و 34، وزن تر ریشه 63 و 31، وزن خشک ساقه 41/34 و 52/18 و وزن خشک ریشه 1 و 1/17 درصد به ترتیب برای رقم سرخس و بادامی به دست آمد. تعداد گال بعد از چهار ماه در حضور باکتری به میزان 7/49 و 4/64  درصد و تعداد کیسه تخم 5/30 و 71 درصد به ترتیب در رقم سرخس و بادامی در مقایسه با شاهد کاهش داشتند. 

کلیدواژه ها

باکتری های پروبیوتیک, نماتد ریشه گرهی, رقم, پسته, کیسه تخم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.