تاثیر گیاه میزبان بر کشندگی قارچ Beauveria bassiana روی کنه تارتن دولکه ای، Tetranychus urticae و سن شکارگر Orius niger

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-5-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر کوثری

دانشجوی دکتری، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان

احد صحراگرد

استاد، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان

رضا طلایی حسنلویی

استاد، گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج

چکیده

ویژگی های فیزیکی و شیمیایی گیاه میزبان می­تواند برکشندگی عوامل کنترل میکروبی روی آفت هدف و دشمنان طبیعی آن تاثیرگذار باشد. در پژوهش حاضر، کشندگی جدایه TV از قارچ B. bassiana در غلظت 107 کنیدی در میلی­لیتر با برج پاشش علیه کنه­های ماده بالغ روی گوجه­فرنگی، خیار و توت­فرنگی هرکدام در پنج تکرار مورد بررسی قرارگرفت. شاهد نیز با همان شرایط بدون پاشش قارچ در نظر گرفته شد. در مرحله بعدی، حساسیت سن شکارگر O. niger به قارچ بیمارگر با غلظت 107 کنیدی در میلی­لیتر با پاشش روی ماده های بالغ و پوره های سن پنجم هر کدام در پنج تکرار روی این سه گیاه تعیین شد. اجرای هر دو گروه از آزمون­ها برمبنای طرح کاملا تصادفی بود. نتایج آزمایش نشان داد که کاربرد قارچ روی کنه T. urticae تحت تاثیر سه گیاه دارای اختلاف معنی دار است. به طوری که بیمارگری قارچ روی گیاه خیار با میانگین 63 درصد برای کنه­ها بیش تر از تلفات ایجادشده روی گوجه­فرنگی با میانگین مرگ 57 درصد می­باشد. میانگین درصد مرگ­ومیر ایجادشده روی توت فرنگی (50 درصد) نسبت به دو گیاه دیگر به طور معنی­داری کمتر بود. تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که اثر همان سه گیاه میزبان بر میزان کشندگی قارچ روی افراد بالغ سن شکارگر و پوره­های سن پنجم با هم اختلاف معنی دار ندارند. نتایج این پژوهش نشان داد، جدایه مورد استفاده، توانایی کشندگی خوبی روی جمعیت کنه داشته و نیز حصول نتیجه کنترلی مناسب قارچ علیه یک آفت روی یک گیاه میزبان، لزوما به منزله اثربخشی آن عامل علیه همان گونه هدف روی گیاه دیگر نیست.

کلیدواژه ها

کنه تارتن دولکه ای, گوجه فرنگی, خیار, توت فرنگی, دشمنان طبیعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.