تحلیل گرایشهای انتشاراتی حوزه سازماندهی اطلاعات و دانش در ایران با رویکرد ارزیابی اسنادی علم (1396-1386)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارزیابی علم، ارزیابی پژوهش های علمی (مسائل، ابزار و روش ها)
  • کد COI اختصاصی: ASSESSMENTS01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید ملک محمدی

کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، مسئول انتشارات معاونت پژوهش و فناوری موسسه آموزش عالی و جهاد دانشگاهی خوزستان

محسن حاجی زین العابدینی

دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

هدف: هدف از پژوهش حاضر، شناسایی وضعیت کتابهای منتشر شده در حوزه سازماندهی اطلاعات و دانش ایران با رویکرد اسنادی علم در سالهای 1396 – 1386 است.روششناسی: پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، پیمایشی – تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل تمامی کتابهای منتشر شده در حوزه سازماندهی اطلاعات و دانش در ایران طی سالهای 1396 – 1386 است که به صورت سرشماری و مبتنی بر رویکرد ارزیابی اسنادی علم و بر اساس مولفه هایی نظیر مولف، الگوی نویسندگی، مترجم، سال انتشار، ناشر، نوبت چاپ، ویرایش و موضوع ارزیابی شدهاند. ابزار گردآوری داده ها، سیاه ه وارسی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار اکسل و آمار توصیفی استفاده شد.یافته ها: در سال 1394 بیشترین کتاب تالیفی و سال 1395 بیشترین کتاب ترجمه منتشر شده است. نسبت کتابهای تالیفی نسبت به ترجمه شده بیشتر است. رحمت االله فتاحی پرکارترین نویسنده و علی اکبر خاصه پرکارترین مترجم هستند. فعالترین ناشر، نشر کتابدار و بیشترین کتابها در گرایش موضوعی رده بندی منتشر شده اند. الگوی نویسندگی کتابهای این حوزه، تک نویسندگی و میزان مشارکت مردان در پدیدآوردن کتابهای این حوزه بیشتر از زنان بوده و 9/66 درصد کتابها تجدید چاپ و 11/04 درصد تجدید ویرایش شده اند.نتیجه گیری: نتایج این پژوهش ضمن نشان دادن نقاط قوت و ضعف وضعیت موجود، میتواند فرصتها را آشکار کرده و به پرنمودن شکافهای موجود در حوزه سازماندهی اطلاعات و دانش کمک کند و همانند نقشه راه پژوهشگران، مولفان، مترجمان و ناشران عمل کند.

کلیدواژه ها

ارزیابی، انتشارات، کتاب، سازماندهی اطلاعات و دانش، ایران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.