مدل سازی چند هدفه مساله تخصیص گیت با استفاده از الگوریتم NSGA-II ومحدودیت اپسیلون

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مدل سازی در مهندسی، دوره: 15، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_JME-15-51_031
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 481
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز خطیبی

پژوهشکده توسعه تکنولوژی

مرتضی خاکزار بفروئی

پژوهشکده توسعه تکنولوژی

مرتضی رحمانی

پژوهشکده توسعه تکنولوژی

چکیده

برنامه ریزی گیت یکی از فعالیت های کلیدی در فرودگاه هاست که به عنوان یک مساله بهینه سازی تعریف می شود. هدف اصلی این پژوهش پیدا کردن یک تخصیص مناسب برای پروازهای ورودی و خروجی با درنظر گرفتن مجموعه ایی از محدودیت های کاربردی است. یکی از اهدافی که کمتر مورد توجه قرار گرفته است، بالانس نمودن بار کاری گیت ها با استفاده از تعداد مسافران می باشد. در این مقاله، این هدف به همراه دو هدف کمینه کردن تاخیرهای بوجود آمده در زمان تخصیص گیت به هواپیما و بیشینه کردن امتیاز اولویت تخصیص گیت (کنترل ازدحادم مسافران) که تاکنون باهم در نظر گرفته نشده اند، به عنوان اهداف این مساله در نظر گرفته شده است. مساله به شکل برنامه ریزی عدد صحیح مختلط مدل سازی شده است. همچنین این مدل با استفاده از داده های واقعی فرودگاه بین المللی مهرآباد در ابعاد کوچک و متوسط حل شده است. به منظور یافتن مجموعه جواب های پارتو، الگوریتم NSGA-II پیشنهاد و برای نشان دادن کارآیی الگوریتم جواب های بدست آمده در ابعاد کوچک با جواب های بدست آمده از روش محدودیت اپسیلون مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که درصد خطای توابع هدف نسبت به روش محدودیت اپسیلون در تمامی مسایل حل شده کمتر از 1.5% است که کارآیی الگوریتم پیشنهادی را نشان می دهد. افزایش نمایی زمان حل با استفاده از روش محدودیت اپسیلون در مقابل افزایش خطی توسط NSGA-II نشان دهنده کارآیی روش حل توسعه داده شده، برای حل مساله در ابعاد واقعی و بزرگ است.

کلیدواژه ها

حمل و نقل هوایی, برنامه ریزی گیت, تصمیم گیری چند هدفه, برنامه ریزی عدد صحیح مختلط, الگوریتم NSGA-II, روش محدودیت اپسیلون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.