بررسی آزمایشگاهی تاثیر پره های مستغرق درکاهش آبشستگی اطراف تکیه گاه پل
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 7، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_WATER-7-3_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 439
نویسندگان
گروه آب و خاک، دانکشده کشاورزی ، دانشگاه صنعتی شاهرود
گروه عمران، سازه های هیدرولیکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول،
کارشناسی ارشد سازه های آبی گروه آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود_ شاهرود
دانشیار گروه آب و خاک، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه صنعتی شاهرود
چکیده
پایهها و تکیهگاههای جانبی پل در عرض رودخانه باعث تغییر الگوی جریان آب و در نتیجه موجب ایجاد آبشستگی موضعی در اطراف این سازهها میشوند. این امر یکی از دلیل اصلی شکست پلها میباشد. سازههای مختلفی را میتوان برای تغییر الگوی جریان در اطراف تکیهگاه پل استفاده نمود که از جمله آن استفاده از پرههای مستغرق میباشد. در این تحقیق، به بررسی اثر این سازه در کاهش آبشستگی موضعی اطراف تکیهگاه پل با دماغهی گرد پرداخته شد. آزمایشها در یک فلوم با مقطع مرکب و با استفاده از رسوبات غیرچسبنده با قطر متوسط (50d) 1 میلی متر انجام شدند. آزمایشها در دو مرحله انجام شد: در مرحله اول بدون حضور پرههای مستغرق (5 آزمایش) و در مرحله دوم با حضور پرههای مستغرق (45 آزمایش). پرهها با طول 10 سانتیمتر و ارتفاع 33/3 سانتیمتر (3L/H=) و با زاویه 20 درجه نسبت به جریان در سه آرایش یک ردیفه، دو ردیفه موازی و دو ردیفه زیگزاکی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان میدهد که خصوصیات هندسی توسعه حفره آبشستگی در دماغه تکیهگاه همانند مطالعات سایر محققین میباشد. همچنین پرههای مستغرق موجب کاهش آبشستگی اطراف تکیهگاه شده و موجب حرکت حفره آبشستگی و دور کردن آن از دماغهی تکیهگاه به سمت مرکز کانال شده است. درنهایت نتایج بدست آمده نشان داد آرایش دو ردیفه موازی که در آن ردیف اول پره با فاصله 5 سانتیمتر (نصف قطر تکیهگاه) و ردیف دوم با فاصله 10 سانتیمتر (برابر با قطر تکیهگاه) از تکیهگاه قرار داده شدند، موجب کاهش 81/87 درصدی حداکثر عمق آبشستگی شدهاند.کلیدواژه ها
واژههای کلیدی: آبشستگی موضعی, رسوب, رودخانه, مقطع مرکباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.