بررسی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژی عملکرد ارقام غالب جو (Hordeum vulgare L.) مناطق معتدل و رقم اصلاح شده با دانش هسته ای در ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 48، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-48-4_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 386
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثریا نوید

دانشجوی دکترای گروه زراعت و اصلاح نباتات،، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

سعید صوفی زاده

استادیار دانشگاه شهید بهشتی

علی اسکندری

استادیار پژوهشکده کشاورزی هسته ای پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای

جعفر کامبوزیا

استادیار گروه کشاورزی اکولوژیک، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران

چکیده

آزمایشی در مزرعه ی تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی هسته ای سازمان انرژی اتمی واقع در کرج در سال 1393 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 14 رقم و سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد بین ارقام در اکثر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک تفاوت معنی دار (a= 0/05) بود. ارقام جدید و رقم رودشت در اغلب موارد از جمله شاخص سطح برگ، کارایی مصرف نور و سرعت رشد گیاه زراعی از برتری خاصی نسبت به ارقام قدیمی و معمولی جو برخوردار بودند. بیشترین ضریب تخصیص برگ مربوط به ارقام والفجر، بهمن و ماکوئی بود که دلیل این امر نیز دیررس بودن بودن آن ها و برخوردای از شاخص سطح برگ و سطح ویژه برگ بالا بود. از طرف دیگر ارقام به-رخ، رودشت و ماکوئی از بیشینه نسبت وزن ساقه برخوردار بودند که از دلایل آن می توان به دوردیفه بودن به رخ، نیمه پابلندی و هسته ای بودن رودشت و پابلندی ماکوئی اشاره نمود. همچنین نتایج نشان داد ارقامی مانند ماکوئی، رودشت و والفجر که بیشترین نسبت وزن برگ و ساقه را دارا بودند نسبت به سایر ارقام از کمترین نسبت وزن سنبله و عملکرد دانه برخوردار بودند. ارقام، لوت، نصرت ریحان 03و فجر30 نیز بیشترین نسبت وزن سنبله داشتند که دلیل این امر شش ردیفه بودن ارقام، زودرسی و کم بودن وزن خشک برگ و ساقه در مرحله گلدهی می باشد. بنابراین می توان گفت ارقام پابلند، دیررس و رقم اصلاح شده با دانش هسته ای نسبت به ارقام پاکوتاه و زودرس از ضریب تخصیص برگ و ساقه ی بیشتر و از ضریب تخصیص سنبله و عملکرد دانه ی کمتری برخوردار بودند.

کلیدواژه ها

ارتفاع بوته, شاخص سطح برگ, ضریب تخصیص, عملکرد دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.