خصوصیات کمی و کیفی علوفه اسپرس (Onobrychis viciifolia) تحت رژیم های مختلف آبیاری و تغذیه ای

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-49-3_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد کرمی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

علی مختصی بیدگلی

هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس

مجید آقاعلیخانی

دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس، گروه زراعت و اصلاح نباتات، تخصص: اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی، علوم علف های هرز

چکیده

این آزمایش با هدف بررسی اثر سیستم تغذیه و آبیاری بر خصوصیات رشدی و کیفیت علوفه اسپرس به صورت فاکتوریل خرد شده در زمان و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. ترکیب فاکتوریلی از کود (ورمیکمپوست، اوره و بدون مصرف کود)، آبیاری نشتی به روش معمولی و یک در میان، دور آبیاری 6، 12 و 18 روزه به عنوان عوامل اصلی در دو چین به عنوان عامل فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. بیشترین عملکرد علوفه خشک در چین اول با کاربرد کود ورمی کمپوست در روش آبیاری معمولی 12 و 6 روزه حاصل شد. بالاترین وزن خشک برگ و ساقه با کاربرد ورمی کمپوست در آبیاری معمولی شش روزه مشاهده شد. بیشترین مقادیر دیوارسلولی با 34 درصد و پتاسم با 8/3 درصد در چین اول حاصل شد. بیشترین پروتئین خام با 9/21 درصد در چین دوم با مصرف ورمی کمپوست و آبیاری معمولی ثبت شد. فسفر نیز تحت تاثیر اثرمتقابل چهار گانه چین در کود در روش آبیاری در دور آبیاری معنی دار شد. به نظر می رسد که مصرف کود ورمی کمپوست می تواند اثر کم آبیاری را برای اسپرس تعدیل کند و در شرایطی که هیچ کودی مورد مصرف نشود اختلاف بین رژیم های آبیاری از نظر عملکرد معنی دار نیست. از سویی دیگر استفاده از آبیاری یک درمیان و دور های بالای آبیاری بخصوص در چین اول با توجه به شرایط آب و هوایی، مقرون به صرفه بودن و اختلاف کم با سایر رژیم های آبیاری می تواند مورد بررسی و عمل قرار گیرند.

کلیدواژه ها

علوفه, چین, ورمی کمپوست, تعداد آبیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.