بررسی اثر متغیرهای آب و هوایی بر کشاورزی (مطالعه موردی: عملکرد گندم دیم)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی آبیاری، دوره: 42، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JISE-42-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 597
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

همایون فقیه

پژوهشگر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع دانشجوی دکتری، گروه مهندسی آب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

جواد بهمنش

استاد، گروه مهندسی آب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

حسین رضایی

استاد، گروه مهندسی آب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

چکیده

پیش­بینی عملکرد گیاهان راهبردی و برنامه­ریزی برای توسعه کشاورزی با شناخت و کمی نمودن میزان اثر متغیرهای مهم آب و هوایی بر تولید محصول در هر منطقه امکان­پذیر است. هدف این پژوهش تدوین مدل مناسب برای پیش­بینی عملکرد گندم دیم به­کمک متغیرهای آب و هوایی در منطقه بیجار واقع در کردستان می­باشد. برای این منظور دوره رشد گندم دیم در منطقه به شش مرحله تقسیم و از متغیرهای آب و هوایی مربوط به پنج مرحله اول برای تعیین ساختار مدل استفاده شد. متغیرها شامل بارش، رطوبت نسبی، حداکثر و حداقل درجه­حرارت، ساعات آفتابی و سرعت باد با دوره آماری 25 ساله (1366 تا 1390) بودند. با‎‎توجه‎‎به‎‎تعداد‎‎زیاد‎‎متغیرهای‎‎آب و هوایی، برای شناسایی عامل­هایی که نقش اصلی دارند، از روش تجزیه به مولفه اصلی استفادهشد. با استفاده از روش رگرسیون چندمتغیره و عامل­های اصلی شناسایی­شده، مدل تخمین میزان عملکرد گندم دیم تدوین شد. نتایج تحلیل­ها نشان داد با هشت مولفه می­توان 85 درصد از واریانس کل 30 متغیر آب و هوایی مربوط به پنج مرحله دوره رشد گندم دیم در منطقه بیجار را توجیه نمود.      هم­چنین تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد با این هشت عامل می­توان 6/84 درصد از تغییرات عملکرد گندم را توجیه و مدل­سازی نمود (92/0R=). در میان عامل­ها نیز عامل مربوط به متغیرهای آب و هوایی مرحله رشد زایشی گندم دیم بیشترین نقش را در تولید محصول منطقه بیجار ایفا نمود. درصد خطای مدل در برآورد عملکرد گندم دیم منطقه برای سال­های 1391، 1392 و 1393 به­ترتیب 11، 68/9 و 8/15 درصد به­دست آمد.

کلیدواژه ها

آب و هوا, مدیریت منابع, برنامه ریزی, توسعه, تجزیه عاملی, کردستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.