نهادینه سازی شایسته سالاری درآموزش و پرورش و راه کارهای تحقق آن
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: پنجمین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم تربیتی و روانشناسی ایران(با رویکرد فرهنگ مشارکتی)
- کد COI اختصاصی: CTCONF05_241
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1071
نویسندگان
آموزش و پرورش:معاون اجرایی مدارس
آموزش و پرورش:مدیر مدارس
آموزش و پرورش:مربی پیش دبستانی
آموزش و پرورش:معاون آموزشی
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، نهادینه سازی شایسته سالاری درآموزش و پرورش از ابعاد ساختاری فرهنگی با ارائه راه کارها می باشد. این مقاله با روش گردآوری اطلاعات ( کتابخانه ای) و تحلیلی صورت گرفته و از مطالعات و تحقیقات پیشین صاحب نظران و پژوهشگران استفاده شده است و نگارندگان توانسته اند به نظرات و مطالب جدیدتری دست یابند.امروزه عدم شایسته سالاری معظل بزرگ سازمانی و اجتماعی و بالطبع در آموزش و پرورش می باشد. شایسته سالاری از جمله عواملی است که موجب شکوفایی ، وفاداری و تعهد کارکنان به کار و سازمان می شود. استقرار شایسته سالاری پدیده و فرآیند ساده ای نیست، بلکه مجموعه ی پیچیده ای از ساز و کار هایی است که طی یک فرآیند بلند مدت و منطقی بایددر آموزش و پرورش استقرار یابد و لازمه ی آن را فراهم آورد. در این میان آموزش و پرورش بایستی به عنوان بستر ساز فرهنگی جامعه از دو بعد فرهنگی و ساختاری جهت نهادینه سازی شایسته سالاری مورد توجه قرار گیرد. توجه به شایسته سالاری در درجه اول مربوط به مدیران همه سطوح و در درجه دوم مربوط به معلمان و ترویج این فرهنگ در میان دانشآموزان به عنوان مدیران درآینده حائض اهمیت می باشد. در این مقاله ضمن تعریف شایسته سالاری ونقش و اهمیت آن به ویژگی های نظام شایسته سالاری در آموزش و پرورش، ضرورت مدیریت شایستگی مدار، مشکلات و موانع شایسته سالاری موجود در آموزش و پرورش و ارائه پیشنهادات و راهکارها در این زمینه می پردازیمکلیدواژه ها
نهادینه سازی، شایسته سالاری، آموزش و پرورشمقالات مرتبط جدید
- بررسی روش های بهبود اختلال یادگیری ریاضی در دانش آموزان ابتدایی
- اثربخشی یادگیری مشارکتی بر خودشکوفایی و مهارت اجتماعی دانش آموزان پسرکلاس سوم دبستان شهرستان مینودشت
- جایگاه ویژه انشاء نویسی در مقطع ابتدایی
- مراحل نگارش مقاله علمی
- بررسی تاثیر مفهوم شادی و خوشبختی در دیدگاه اسلام و روانشاسی مثبت گرا و راهکار های آن در آموزش کودکان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.