اثرات مشخصات فنی مسیرهای چوبکشی بر روی میزان زخمی شدن درختان اطراف مسیر

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: MDCONF03_134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 709
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدجواد مهدوی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی جنگل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حسن اکبری

عضو هیئت علمی گروه جنگلداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

آیدین پارساخو

عضو هیئت علمی گروه جنگلداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

اردشیر عباسی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جنگل شناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

در این پژوهش اثر مشخصات فنی شیب طولی، شیب عرضی و شعاع قوس مسیرهای چوبکشی در چوبکشی زمینی با اسکیدر تیمبرجک c450 بر درختان اطراف مسیر از نظر تعداد درختان صدمه دیده، محل زخم ایجاد شده در تنه یا ریشه، مساحت زخم، عمق زخم و درختان صدمه دیده در آشکوب مورد بررسی قرار گرفتند. در سه پارسل 15 ، 17 و 18 طرح جنگلداری وطنا در استان گلستان و در هر پارسل 3 مسیر برای چوبکشی مشخص شدند. مشخصات فنی مسیرهای چوبکشی برای هر کدام ثبت شدند. آماربرداری از درختان اطراف مسیرهای چوبکشی در پلات های تصادفی به ابعاد 3 * 5 متری انجام شد. طبق نتایج در هر سه پارسل 15 ، 17 و 18 گونه راش به ترتیب با 49 / 15 ، 5 / 22 و 82 / 18 درصد بیشترین میزان خسارت را داشت. بیشتر زخم های وارده در ارتفاع کمتر از 1 متری و در ابعاد 25 تا 100 سانتی متر مربع مشاهده شدند. همچنین بیشتر درختان صدمه دیده در فاصله کمتر از 5 / 1 متری اطراف مسیرهای چوبکشی و در آشکوب بالایی قرار داشتند. بیشتر زخم های وارده در این درختان در هر سه پارسل از نوع زخم های عمیق به ترتیب 34 / 83 ، 65 / 80 و 93 / 76 درصد بودند. نتایج آنالیز واریانس رگرسیونی در سطح احتمال 95 درصد معنی دار بودند. اساسا میزان خسارت در این مناطق با مشخصات فنی مسیرها ارتباط تنگاتنگی داشت به طوری که اگر مسیرهای چوبکشی از طراحی مناسب تری برخوردار باشند میزان خسارت کاهش خواهد یافت. بر اساس نتایج این تحقیق چنانچه مسیرهای مورد استفاده به طور مناسب و بر اساس مشخصات سیستم بهره برداری طراحی گردد خسارت وارده هم کاهش خواهد یافت.

کلیدواژه ها

مسیرهای چوبکشی، صدمات وارده به درختان، شیب طولی، طرح جنگلداری وطنا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.