بررسی سازه سرریزهای هشت سد مهم ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران
  • کد COI اختصاصی: ICESCONF06_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 701
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا مولائی

دانشجوی کارشناسی عمران اجرائی دانشگاه فنی و حرفه ای قم

مصطفی حکیمی پارسا

کارشناس ارشد سازه های هیدرولیکی مربی دانشگاه فنی و حرفه ای قم

ابوالفضل اسدی افضل

دانشجوی کارشناسی عمران اجرایی دانشگاه فنی وحرفه ای قم

سبحان چهره قانی

دانشجوی کارشناسی عمران اجرایی دانشگاه فنی وحرفه ای قم

چکیده

سرریزها انواعی از سازه های آبی هستند که برای انتقال یا عبور سیلاب و آبهای اضافی از سرآب به پایاب سدها کاربری دارند.طراحی سریزها به عوامل متعددی از قبیل سیل طرح و محل سد و اندازه و نحوه بهره برداری از مخزن بستگی دارد.غیر از مسایل اقتصادی عواملی از قبیل دقت و اعتماد در بیش بینی های سیل ، لرزه خیزی ساختگاه پروژه ، دوره و مقدار سرریزی ، توپوگرافی زمین شناسی و نوع سد نیز در طراحی سرریزها موثرند .سرریزها به منظور تبدیل رژیم جریان از زیر بحرانی به فوق بحرانی به کار می روند در نتیجه در پایانه این سازه آبی ، امکان فرسایش زیاد است . بنابراین علاوه بر طراحی سرریزها ، باید سازه های پراکنده کننده انرژی را پایاب سر ریز اجرا نمود که به این سازه ها حوضچه های آرامش می گویند.سرریزها را به روش های مختلفی می توان طبقه بندی نمود .در تقسیم بندی سرریزها بر اساس عملکرد ، سرریزها به دسته های سرویس اضطراری و کمکی تقسیم می شوند.چنانچه چگونگی تنظیم در نظر باشد سرریزها در چند دسته سرریز آزاد ( بدون دریچه ) می گنجند ، و اگر رده بندی بر اساس معیارهای هندسی صورت پذیرد ،سرریزها در نوع ریزشی ، اوجی ، جانبی ، شوت ،مجرایی ، تونلی ، نیلوفری ، سقوطی با بار شکن ، آبرو و سیفونی مشخص می گردد.در این مقاله در ابتدا به طور خلاصه انواع سرریز ها را بررسی کرده و سپس به طور کامل سرریز 8 سد انتخاب شده را مورد بررسی قرار می دهیم وآنها را با یکدیگر مقایسه می کنیم.

کلیدواژه ها

سر ریز، سد ، سازه های آبی ، سرریز سد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.