شناسایی عوامل تاثیرگذار بر ظرفیت مالیاتی و پیش بینی درآمدهای مالیاتی استان اردبیل با استفاده از مدل ARMA

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش ملی نگرش های نوین در مدیریت، حسابداری و اقتصاد
  • کد COI اختصاصی: MANAGERCONF01_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 453
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحسین رضوانی

گروه حسابداری، واحد پارس آباد مغان، دانشگاه آزاد اسلامی، پارس آباد مغان ، ایران

ناصر چمن گرد

گروه حسابداری، واحد پارس آباد مغان، دانشگاه آزاد اسلامی، پارس آباد مغان ، ایران

جلال جسوراجیرلو

گروه حسابداری، واحد پارس آباد مغان، دانشگاه آزاد اسلامی، پارس آباد مغان ، ایران.

چکیده

وابستگی بر درآمدهای نفتی با توجه به نوسان های شدید و غیر قابل پیش بینی آن در بازارهای جهانی ، بی ثباتی کلی درآمدهای دولت را سبب شده است و همین طور گسترش بخش دولتی را به ویژه در امور تصدی گری به وجود آورده که دولتهای ایرانی از هر گرایش فکری و سیاسی که باشند نسبت به آن ابراز نارضایتی می کنند و درصدد آن هستند تا با افزایش درآمدهای مالیاتی کشور و هماهنگ نمودن دخل و خرج دولت با اینگونه از درآمدها کشور را از وابستگی به درآمدهای نفتی برهانند. عملکرد نظام مالیاتی کشور طی سالهای گذشته نشان می دهد با وجود اقدامات مهم صورت گرفته در طول برنامه های اول تا چهارم توسعه اقتصادی؛ اجتماعی و فرهنگی ایران در جهت اصلاح نظام مالیاتی در ابعاد مختلف نظیر اصلاح قوانین و مقررات مالیاتها، اصلاح نرخها و معافیتهای مالیاتی و ... هنوز نظام مالیاتی کشور در مقایسه با بسیاری از کشورهای جهان وضعیت نامناسبی دارد. یکی از اساسی ترین مشکلات نظام مالیاتی کشور، فقدان پیش بینی های علمی درآمدهای مالیاتی است. در استان اردبیل نیز این مشکل به چشم می خورد و فقدان علمی پیش بینی ها و برآورد توان مالیاتی استان موجب شده تا پیش بینی ها بر اساس عادت سنواتی صورت بگیرد. لذا در پژوهش حاضر کوشش شده است درآمدهای مالیاتی استان اردبیل تا سال 1400 پیش بینی گردد . برای پیش بینی درآمدهای مالیاتی، از مدل سریهای زمانی ARMA استفاده شده است و برای برآورد ظرفیت مالیاتی و محاسبه میزان کوشش مالیاتی استان از روش OLS استفاده شده است. ارزش افزوده بخش های صنعت و معدن، خدمات، سرمایه گذاری در واحدهای صنعتی استان و درآمد سرانه خانوار استان، از مهمترین عوامل موثر بر مالیات و ظرفیت مالیاتی استان در نظر گرفته شده اند. بر اساس نتایج تحقیق درصد کوشش مالیاتی استان 40 درصد محاسبه شده است.همچنین بر اساس مدلهای ARMA میزان درآمد مالیاتی استان در سال 1400 رقم 846213 میلیون ریال پیش بینی شده است که حدود 106 برابر درآمد مالیاتی سال 1390 استان می باشد.

کلیدواژه ها

در آمد مالیاتی ، روش ARMA ، ظرفیت مالیاتی ، استان اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.