بررسی قابلیت برآورد غلظت منگنز خاک از طریق آنالیز داده های طیفی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: بیست و پنجمین همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک و سومین کنفرانس مهندسی فناوری اطلاعات مکان
  • کد COI اختصاصی: NCEGIT03_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 362
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداحمد علیزاده مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور، دانشکده مهندسی نقشه برداری دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

مهدی مختارزاده

دانشیار دانشکده مهندسی نقشه برداری دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

روح اله گودرزی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد سنجش از دور، دانشکده مهندسی نقشه برداری دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

چکیده

استخراج اطلاعات کیفی از خاک، به ویژه استخراج غلظت فلزات سنگین موجود در خاک برای حفاظت منابع خاک امری ضروری است. روشهای قدیمی برآورد غلظت فلزات سنگین خاک، زمانبر و هزینهبر بوده و باتوجه به پتانسیل بالا ی سنجش ازدور در محدوده های طیفی مرئی و مادون قرمز نزدیک این امکان فراهم1 است تا غلظت فلزات2سنگین موجود در خاک در سطحی وسیع تر و با هزینه و زمان کمتر برآورد نمود. همچنین آنالیز داده های حاصل از طیف سنجی میتواند منجر به تولید و ابداع روشها و الگوریتم های برآورد مشخصات کیفی پدیده ها شود. در این تحقیق با استفاده از آنالیز طیفی 38 نمونه خاک برداشت شده از منطقه ایرانکوه، برای مدلسازی برآورد میزان غلظت منگنز خاک با استفاده از روش خطی رگرسیون کمترین مربعات جزئی تلاش شده است. برای اینکار ابتدا با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، باندهای طیفی موثر در برآورد غلظت منگنز خاک تعیین شدند. سپس طیف،طیف CR ، مشتق اول طیف و مشتق دوم طیف نمونه خاکها وارد مدل رگرسیون کمترین مربعات جزئی شده و نتایج آن ها به ازای تعداد فاکتور یکسان مقایسه شد که بهترین دقت بر روی داده های تست در استفاده از طیف حاصل گردید و خطا نسبی در این حالت برابر 4.08 درصد شد. سپس به بررسی میزان حساسیت مدل اعمال شده بر روی طیف نسبت به داده های آموزشی و تست اقدام شد. با بررسی اثر توزیع و تعداد داده های آموزشی بر نتایج مدل کمترین مربعات جزئی مشخص شد که در این حالت و هنگام کار با داده های موجود، مدل حساسیت بالا یی نسبت به تعداد و توزیع داده های آموزشی دارا میباشد. در نهایت با انتخاب داده های تست و آموزشی با توزیع مناسب و بکارگیری مدل رگرسیون کمترین مربعات جزئی بر روی مقادیر بازتاب طیفی با تعداد فاکتور بهینه میتوان به خطای 3.12 درصد در برآورد میزان غلظت منگنز خاک با مدل کمترین مربعات جزئی دست یافت.

کلیدواژه ها

سنجش از دور، آنالیز طیفی، فلزات سنگین، منگنز، رگرسیون کمترین مربعات جزئی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.