القای جنین زایی سوماتیکی در رازیانه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی گیاهان داروییی،کشاورزی ارگانیک، مواد طبیعی و دارویی
  • کد COI اختصاصی: CONFMT02_144
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازنین فرج نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد ژنتیک و بهنژادی گیاهی، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

علی ایزدی دربندی

دانشیار، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

سیداحمد سادات نوری

استاد، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

چکیده

رازیانه با نام علمی (Foeniculum vulgare)، گیاهی علفی، چند ساله که به دو صورت وحشی و زراعی در ایران رشد میکند و از مهمترین و قدیمی ترین گیاهان دارویی محسوب میشود. هدف از مطالعه حاضر بررسی درصد کالوس زایی، درصد کالوس جنین زا و درصد باززایی در گیاه رازیانه (رقم فسا) به منظور دستیابی به گیاهچه کشت بافتی آن است. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با پنج تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل دو ریزنمونه (هیپوکوتیل و کوتیلدون) و پنج محیط کشت ( MS کامل) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه از جمله فاصله زمانی تولید کالوس، درصد تولید کالوس، درصد کالوس جنینزا و درصد باززایی در سطح 0/01 معنی دار و اثرمتقابل (ریزنمونه و محیط کشت) برای صفات مورد مطالعه غیر معنیدار گردید. نتایج حاصل از مقایسه میانگین بیانگر این است که بیشترین درصد تولید کالوس، درصد کالوس جنینزا و باززایی در محیط کشت MS+0/75mg/l Kin+4 mg/l 2.4-D در ریزنمونه هیپوکوتیل (1/98) میباشد. کالوس های که دارای رنگ سفید برفکی داشته دارای بیشترین درصد کالوس جنینزا و باززایی بودند. با افزایش هورمون2.4-D و Kin، درصد صفات مورد مطالعه (درصد تولید کالوس، درصد کالوس جنین زا و باززایی) افزایش پیدا میکند. به طور کلی مطالعه حاضر نشان میدهد که نوع محیط کشت و ریزنمونه در بررسی باززایی گیاه رازیانه (رقم فسا) تعیین کننده خواهد بود.

کلیدواژه ها

هیپوکوتیل، کوتیلدون و کالوس جنین زا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.