بررسی توان نوشاخه زایی گیاه دارویی Salvia tebesana Bunge در شرایط کشت In-vitro

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی گیاهان داروییی،کشاورزی ارگانیک، مواد طبیعی و دارویی
  • کد COI اختصاصی: CONFMT02_135
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 592
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر همتی

دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی

منیره چنیانی

دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی

علی گنجعلی

دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی

چکیده

Salvia tebesana گیاهی دارویی و بومی طبس است که به طور کامل با شرایط نامساعد محیطی مانند خشکی دوره ای، فصلی و دمای شدید سازگاری دارد. هرچند این گیاه مقدار زیادی بذر تولید میکند اما به دلیل شرایط سخت محیطی، عموما قادر به تولید گیاه جدید از طریق بذر نیست، بنابراین برنامه های کشت و پرورش در شرایط آزمایشگاهی در جهت حفاظت از این گونه باارزش و در معرض خطر ضروری است. نوشاخه زایی در شرایط کشت درون شیشه و بررسی عوامل موثر برآن، یکی از مقدمات فرایند کشت در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی میباشد. این پژوهش با هدف بررسی اثر غلظتهای مختلف هورمون بنزیل آمینو پورین (BAP) بر توان نوشاخه زایی گونه در شرایط درون شیشه انجام شده است. در این آزمایش ابتدا بذر گیاه وادار به جوانهزنی شد و گیاه کامل در شرایط کشت هیدروپونیک کشت گردید. سپس جداکشت مریستم راس ساقه از گیاه کشت شده در شرایط هیدروپونیک تهیه شد و بر روی محیط کشت MS حاوی غلظت های مختلف هورمون 0) BAP، 0/5، 1، 2 و 3 میلی گرم در لیتر) کشت داده شد. نتایج این بخش از آزمایش نشان داد که کاربرد BAP در غلظتهای مختلف اثر مثبت برالقاء نوشاخه زایی دارد. به طوری که غلظتهای بالای هورمون 2) BAP و 3 میلی گرم در لیتر) منجر به افزایش معنی دار درصد نوشاخه زایی و تعداد شاخه های تولیدی به ازای هر جداکشت شد. به این ترتیب، از شاخه های القاء شده در شرایط تیمار با BAP میتوان در جهت ادامه بررسی ها و به منظور القاء ریشه زایی بهره برد.

کلیدواژه ها

Salvia tebesana Bunge ، کشت درون شیشه، نوشاخه زایی، هورمون. BAP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.