معادله حالت سیال کیهانی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دومین همایش نجوم و اختر فیزیک
  • کد COI اختصاصی: NOJOOM02_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1927
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعمت الله ریاضی

بخش فیزیک و رصد خانه ابوریحان بیرونی دانشگاه شیراز

چکیده

پس از دوران تورمی، ذرات و پاد ذرات بر اثر فرایند بازگرمایش به وجود آمدند. ذرات ، بسته به این که فزمیون یا بوزون باشند، از آمار مربوط به خود (فرمی _دیراک یا بوز _اینیشتشن ) تبعیت می کنند . این ذرات ، در ابتدای پیدایش به علت بالا بودن انرژی (دما ) ، به صورت ذرات کاملا نسبیتی رفتار می کردند و معادله حالت حاکم بر آن ها به صورت معادله حالت تابش بوده است . در این حالت ، فرمیون بودن یا بوزون بودن ذرات و همچنین جرم دار بودن یا نبودن آن ها نقشی در معادله حالت آن ها نداشته است . در این دوران که به دوران تابش _ غالب در کیهان شناسی مشهور است ، ضریت مقیاس کیهانی با توان 1/2 زمان متناسب بوده است . با انبساط جهان ، سیال کیهانی سرد شده ، اغلب ذرات و پاد ذرات یکدیگر را نابود کرده به فوتون ها تبدیل شده و نهایتا از تعادل حرارتی با سایر ذرات خارج شده اند . با ورود به دوران غلبه ماده ، فشار به سمت صفر میل کرده و سیال کیهانی عمدتا به صورت غبار رفتار نموده است. در دوران اخیر انبساط کیهان ، انرژی تاریک بر ماده تاریک غالب شده ، انبساط جهان را شتابدار نموده است. در این دوران ، به دلیلی نامعلوم ، فشار سیال کیهانی از مثبت به منفی تغییر علامت داده است. در این مقاله ، تاثیر انبساط کیهانی بر تابع توزیع ذرات و بنابراین بر معادله حالت آن ها بررسی می شود و میزان صحت فرض معادله حالت خطی که معمولا در کیهان شناسی مورد استفاده قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.