بررسی هرمنوتیک به مثابه بستری برای پژوهش های تربیتی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه اندیشه های نوین تربیتی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JONTOE-12-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 425
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افضل السادات حسینی

استادیار دانشگاه تهران

سید نورالدین محمودی

دانشیار دانشگاه تهران

چکیده

در تاریخ فلسفه علم، در قرن بیستم، از چهار تحول مهم می­توان سخن گفت که هریک دربرگیرنده گفتمان خاصی در عرصه فلسفه علم هستند.گفتمان نخست، پوزیتیویسم و استقراگرایی؛ گفتمان دوم، ابطال گرایی کارل پوپر و قواعد ریاضی گونه لاکاتوش؛ گفتمان سوم، ساختارگرایی و نسبیت گرایی تامس کوهن و گفتمان چهارم، هرمنوتیک. هدف از مقاله حاضر بررسی تاریخچه و ریشه هرمنوتیک و استخراج آن در حوزه تعلیم و تربیت است. در واقع هدف از این پژوهش، بررسی هرمنوتیک به عنوانی گفتمانی است که تعلیم و تربیت را تحت تاثیر قرار داده است، با توجه به اینکه مباحث و مبانی هرمنوتیک در اشکال مختلف آن به مسئله محوری فهم و تاویل  صورت تفکر آدمینظر دارد، یکی از ایده­های مهم در فرآیند تعلیم و تربیت می­باشد و دلالت­های آن در زمینه برنامه درسی، ارزشیابی و روش­شناسی فراوان است. برای تحقق این مهم و رسیدن به هدف این پژوهش از روش تحلیلی-استنباطی استفاده شده است. نتایج یافته­ها حاکی از آن است که هرمنوتیک متربی به­عنوان متن اصلی در تعلیم و تربیت قرار می­گیرد و در حوزه ارزشیابی معیارهایی را به­دست می­دهد که متربی به صورت چند بعدی و در بطن فعالیت­ها مورد ارزیابی قرار می­گیرد، در حوزه روش­شناسی هرمنوتیک روشی مناسب  و با سازوکارهای مختص به خود در پژوهش­های تربیتی می باشد.

کلیدواژه ها

کلید واژه: هرمنوتیک, روش, تعلیم و تربیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.