واکاوی تقسیم کفر به جحودی و غیر جحودی در آثار شهید مطهری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی در علوم تربیتی و مطالعات رفتاری ایران
  • کد COI اختصاصی: TSCONF04_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3450
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید یحیی کاظمی

استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

امیرقلی جعفری

استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، ایران، شهرکرد

سعید صفی

استادیار دانشگاه دانشگاه شهرکرد

محمدرضا نور محمدی

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، ایران

چکیده

شهید مطهری مانند بیشتر فقها و متکلمین در کتاب عدل الهی بر این باور است که کفر دو گونه است؛ کفر جحودی (انکار حقیقت با علم و از روی تعمد) و کفر غیر جحودی (عدم پذیرش حقیقت بدون آگاهی و بدون تعمد.) در حالی کهایشان در آثارش سایر به صراحت بیان می کند که کفر در اصطلاح قرآن کریم یک قسم بیشتر نیست که همان کفر جحودی است و بر غیر این مورد کفر اطلاق نمی شود. آنچه در این نوشتار مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفته است تقسیم کفر به جحودی و غیر جحودی است. استناد به تعریف کفر در لغت، آیات قرآن کریم، روایات و دیدگاه برخی از دانشمندان اسلامی، نشانگر این است که تقسیم مذکور صحیح نیست چرا که اطلاق واژه کفر و کافر در موردی است که حقیقت از روی علم و عمد مورد انکار قرار بگیرد، در غیر این صورت این واژه اطلاق نمی شود و خداوند در قرآن کریم در این موارد واژه استضعاف را اطلاق کرده است چنانکه در برخی روایات نیز همین واژه و واژه ضال بر آنها اطلاق شده است.

کلیدواژه ها

کفر جحودی، شهید مطهری، مستضعف، اقسام کفر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.