بررسی کیفیت فضای بازی در ساختمان های تجاری با رویکرد ارتقاء تحرک کودکان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی معماری و شهر پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCSAC04_157
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1038
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل ضرغامی

استاد دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید رجایی، تهران، ایران

حسین باقری

دانشجوی دکتری معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید رجایی، تهران، ایران

چکیده

دیگر صدای بازی بچه ها از گذرها نمی آید، خیابان های محلی در حاکمیت اتوموبیل ها هستند و کوچه ها ظرفیت پارک ماشین های ساکنان را ندارند. این شکه از طراحی محیط در محلات، باعث کاهش چشمگیر تحرک مستقل و کوچر تر شدن محدوده زندگی اجتماعی کودکان گردیده است. شهربازی ها و فضای بازی کودکان در مجتمع های تجاری از فضاهای امروزی هستند که جایگزین بازی های محلی برای کودکان تعریف شده اند. حال این سوال مطرح می گردد که چقدر این فضاها در تامین نیازهای کودکان اثر گذراند در گام نخست 16 مولفه محیط های دوست داشتنی برای کودکان در قالب سه عامل ادراکی، کالبدی و شیوه های بهره برداری تبیین شدند. سپس با مطالعه اسناد معماری و برداشت میدانی، ویژگی های 7 شهربازی در مجتمع های تجاری شهر تهران ارزیابی شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که فارغ از نوع گونه، عدم توجه به ارتباط با طبیعت به عنوان یکی از نیازهای اساسی کودکان مورد بی توجهی قرار گرفته است. شهربازی ها فاقد روابط فضایی و خوانایی منطبق با شرایط ادراکی، جسمانی و ارزشی کودکان هستند. همچنین بهره گیری از رویکرد تجهیزات محور، مجالی را برای طراحی فضای کودک-محور نگذاشته است. بطور کلی سهم مولفه های کالبدی 32%، ادراکی 13 % و شیوه های بهره برداری 55 % از که بدست آمد. در واقع سیاست های مدیران و برنامه ریزان مجتمع های تجاری کمتر معطوف به کیفیت محیط و شرایط ادراکی کودکان است، و عمدتا به شیوه های بهره برداری سودآور از طریق توسعه بازی های تجهیزات محور گرایش دارند.

کلیدواژه ها

شهربازی، تحرک کودکان، ساختمان تجاری، تجهیزات بازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.