بررسی تاثیر مولفه های کالبدی بر دلبستگی مکانی در راستای تحقق محله پایدار، مطالعه موردی: شهر اهواز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه معماری و شهرسازی پایدار، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SAUD-6-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 534
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حاتمی نژاد

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران

احمد پوراحمد

دانشگاه تهران

کرامت اله زیاری

استاد گروه جغرافیا دانشگاه تهران

بهار حبیبیان

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران

چکیده

دلبستگی مکانی یکی از فرآیندهای پیچیده ­ای است که در رابطه انسان و محیط شکل می­ گیرد و به دلیل ارتباط عاطفی برقرار شده، پیامدهای رفتاری مثبتی را نیز رقم ­خواهد زد. اینکه چه عواملی بر تقویت دلبستگی ­های مکانی موثرند و پیوندهای ساکنان با مکان را مستحکم می­ کنند، دستاورد مهمی برای برنامه­ ریزان شهری است، تا بتوانند به ارتقاء کیفی سکونت انسان در محیط دست ­یابند. این مقاله با هدف بررسی اثرپذیری دلبستگی مکانی از ویژگی­ های کالبدی مکان در راستای تحقق محله پایدار شهری انجام شده است. روش انجام مقاله توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. پس از مطالعات اسنادی، داده­ ها از طریق پیمایش میدانی در دو محله از شهر اهواز جمع­ آوری شد. ابزار گردآوری داده­ ها پرسشنامه بوده است. تحلیل داده ­ها با استفاده از نرم­ افزارهایSPSS  و Amos Graphic انجام شده ­است. نتایج حاکی از این است که میزان دلبستگی مکانی و رضایت از ویژگی­ های کالبدی در محدوده مورد مطالعه به طور معنادار بالاتر از میانگین است. همچینن خروجی نرم ­افزار Amos نشان از برازش مدل ساختاری طراحی شده، برای آزمون فرضیات دارد و مقدار شاخص ­های برازش (بیشتر از 0.9) هماهنگی داده­ ها با مدل تحلیل عاملی مفروض را نشان می دهد. میزان واریانس تبیین شده برای سازه ­های تعریف شده بالاتر از 0.5 و بین  0.5تا 0.61  به دست آمده و در حد مطلوب است. بررسی فرضیه اصلی تحقیق تاثیر مثبت و معنادار ویژگی های کالبدی بر دلبستگی مکانی را تایید می کند و همچنین تایید فرضیات فرعی نیز تاثیر مثبت و معنادار عوامل کالبدی عینی و ذهنی را بر دلبستگی مکانی تایید می­ کند که البته سهم عوامل ذهنی در تبیین سازه دلبستگی مکانی بیشتر بوده است.

کلیدواژه ها

ویژگی های کالبدی, دلبستگی مکانی, هویت, پیوند اجتماعی, محله پایدار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.