بازتاب سنت و فرهنگ ایرانیان در شعر عصر عباسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 15، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JISUK-15-29_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 423
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الله صیادی نژاد

استادیار زبان و ادبیات عرب دانشگاه کاشان

مرضیه عبداللهی

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه کاشان

چکیده

   با روی کار آمدن بنی عباس و حضور ایرانیان در ساختار اداری حکومت آنان،  شالوده  یک جنبش فراگیر فرهنگی- ادبی، پی­ریزی شد. در عصر نوسازی ادبی سنت های ادبی، اجتماعی و آثار فکر ایرانی در راس فرهنگ­هایی قرار دارد که در زبان و فرهنگ عربی تاثیرگذار است. تجلی و ظهور سنت و فرهنگ ایرانی در شعر شاعرانی همچون ابونواس در عصر عباسی اول و ابن رومی و ابن معتز در عصر عباسی دوم به گونه­ای است که در تاریخ نقطه عطفی ایجاد کرد و اشعاری را پدید آورد که در هیچ دوره­ای از تاریخ ادبیات عرب سابقه­ای نداشت. ترانه­های عاشقانه و باده­سرایی مهمترین بن­مایه­هایی هستند که جولانگاه این شاعران برای انتقال سنت و فرهنگ­های ایرانی قرار می­گیرد. عباسیان تحت تاثیر فرهنگ ایرانی همچون پادشاهان ساسانی شیفته تجملات و تشریفات شدند. بازتاب این روحیه اشرافیگری در شعر شاعران عصر عباسی دوم به­ویژه  ابن معتز به وضوح دیده می­شود. جشنهای باستانی به سبب برخواستن از فرهنگ کهن ایران و بهره­مندی از شاخص های مثبت خود به درون دربار عباسی راه یافت و با ایجاد زمینه برای ادیبان عصر عباسی توانست در بسیاری از آثار ادبی این دوره، تاثیر فراوانی بگذارد. آگاهی و اشراف به فرهنگ و سنت­های ایرانیان به شاعران تازی چنان تشخص ادبی می­داد که سبب شد سنت­های ادبی و اجتماعی و آثار فکر ایرانی در راس فرهنگ های تاثیرگذار در زبان و فرهنگ عربی قرار گیرد.   .

کلیدواژه ها

فرهنگ, ایرانیان, شعر, عصر عباسی, بشاربن برد, ابن معتز, ابن رومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.