سنجش ردپای بوم شناختی زمین در بخش های مختلف اقتصادی ایران با استفاده از رویکرد جدول داده- ستانده

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحلیل­ های اقتصادی توسعه ایران، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EDP-1-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر بانویی

دانشگاه علامه طباطبایی- تهران

فرشاد مومنی

دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

سیمین عزیزمحمدی

دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

  در این پژوهش، به منظور بررسی وضعیت توسعه پایدار ایران، یک شاخص بیوفیزیکی برای ارزیابی واقعی سرمایه طبیعی (مانند زمین) به نام ردپای بوم ­ شناختی زمین معرفی می ­ کنیم. در مقایسه این شاخص با ظرفیت زیستی مشخص می ­ شود که آیا ایران کسری بوم ­ شناختی دارد و کاربری زمین به عنوان یک سرمایه طبیعی، پایدار است یا خیر. این شاخص برای سنجش پایداری، مجموع زمین حاصلخیز و آب لازم برای تولید مستمر منابع مصرفی انسان و جذب تمام ضایعات حاصل از آن در جامعه ­ ای مشخص در هر مقیاس جهانی برحسب مساحت آن را برآورد می ­ کند. برای محاسبه ردپای بوم ­ شناختی، دو روش در ارتباط با مصرف نهایی جامعه انسانی تعریف شده وجود دارد. روش نخست در سطح کلان بوده که در تبیین ردپای بوم شناختی در سطح بخشی ناتوان است. برای رفع این نارسایی از الگوی داده- ستانده در سنجش این شاخص استفاده می ­ شود که در این پژوهش نیز ازاین روش استفاده کرده ایم . پایه آماری استفاده شده بر اساس داده سال ­ های 1380 و 1385 است و تجزیه و تحلیل داده ­ ها نشان می دهد، ردپای بوم ­ شناختی ایران در سال 1385 نسبت به سال 1380 کاهش یافته و کشور در هر دو سال مورد بررسی، کسری بوم ­ شناختی دارد.   

کلیدواژه ها

ردپای بوم شناختی, ظرفیت زیستی, ردپای بوم شناختی سرانه, جدول داده, ستانده متعارف و جدول داده, ستانده داخلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.