ارزیابی سیاست تنظیم بازار گوشت مرغ در ایران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران
  • کد COI اختصاصی: IAEC07_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2188
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش دوراندیش

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

سیدصفدر حسینی

دانشیار گروه اقتصاد اورزی دانشگاه تهران

افسانه نیکوکار

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه پیام نور خراسان رضوی واحد چنارا

چکیده

ارزیابی اثرات رفاهی سیاست های کشاورزی و تعیین ترکیبی از ابزارهای سیاستی که کمترین زیان اجتماعی را داشته باشند، برای سیاست گذاران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این مقاله، تعیین ترکیب بهینه ی ابزارهای سیاستی قیمت سقف و کف در بازار گوشت مرغ در ایران است. در این مقاله از رهیافت کمینه سازی تغییرات تابع زیان اجتماعی استفاده شده است و با استفاده از روش بوت استراپ و بر اساس توزیع نرمال برای کش شهای عرضه و تقاضا، خصوصیات آماری ترکیب بهین هی ابزارهای سیاستی و پیامدهای رفاهی آنها در چهار راه گزین ترکیب فعلی، عدم مداخله، ترکیب بهینه در صورت صفر بودن هزین هی دولت و ترکیب بهینه در صورت متغیر بودن هزین هی دولت و رفاه مصر فکنندگان و تولیدکنندگان مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج بررسی ها در بازار گوشت مرغ نشان می دهد که بر خلاف هدف سیاست تنظیم بازار گوشت مرغ که حمایت همزمان از تولیدکنندگان و مصر فکنندگان این کالا بوده است، دولت با به کارگیری همزمان ابزارهای سیاستی قیمت سقف و کف، از مصرف کنندگان گوشت مرغ حمایت کرده است در حالی که هزینه ی این حمایت بر دوش تولیدکنندگان گوشت مرغ بوده و رفاه ایشان را نسبت به بازار آزاد کاهش داده است.نتایج حاصل از بهینه سازی سیاست های دولت در بازار گوشت مرغ، هزین هی دولت و زیان اجتماعی را از راه کاهش سطح حمایت از مصر فکنندگان، کاهش می دهد اما سطح حمایت از تولیدکنندگان را افزایش م یدهد. مقایسه ی پیامدهای رفاهی سیاست های دولت در ترکیب فعلی ابزارهای سیاستی و ترکیب بهینه، تحت دو راه گزین ثابت بودن هزینه ی دولت و متغیر بودن هزینه ی دولت و سطوح رفاهی نشان می دهد که ترکیب فعلی سیاست های دولت با ترکیب بهینه ی سیاست ها در دو را هگزین ثابت بودن و متغیر بودن هزین هی دولت، اختلاف چشمگیری دارد.

کلیدواژه ها

ترکیب بهینه، ابزارهای سیاستی، زیان اجتماعی، بوت استراپ، قیمت سقف، قیمت کف،تنظیم بازار، گوشت مرغ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.