ارزیابی تغییر کاربری اراضی مرتعی به دیم زار با استفاده از تصاویر ماهواره ای و سیستم اطلاعات جغرافیایی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GIRS-7-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا مرادی

دکتری مرتعداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمد جعفری

استاد دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

حسین ارزانی

استاد دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

مهدیه ابراهیمی

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل

چکیده

هدف از این تحقیق مقایسه تغییر کاربری اراضی مرتعی به دیم زار در دو شهرستان رابر و ارزوئیه در یک دوره 15 ساله است. روند تغییرات کاربری محدوده مطالعاتی (ده­سرد و کوه­سفید) با استفاده از تصاویر لندست ETM (سال 2000) و OLI (سال 2014) در محیط نرم­افزار ENVI®5 با روش     طبقه­بندی نظارت شده پردازش گردید. در نهایت نقشه طبقه­بندی کاربری شامل کاربری مرتع، کشاورزی، اراضی بایر و باغ در منطقه شناسایی شد. دقت نقشه­های تولیدی با ضریب کاپا محاسبه شد. برای این منظور از تصاویر نرم­افزار گوگل ارتس و بازدید میدانی در تهیه نقاط تعلیمی استفاده شد. در نهایت ماتریس دقت برای هر نقشه تشکیل گردید. برای پی بردن به تغییرات هر یک از کاربری ها به سایر کاربری ها از روش جدول متعامد (Crosstab) استفاده شد. نتایج تغییرات کاربری اراضی در دو منطقه نشان داد که کاربری اراضی مرتع بیش ترین تبدیل و تغییر را داشته است، درصد تغییرات در آبخیز ده­سرد 77% و در آبخیز کوه­سفید 73% بود. صحت نقشه­های طبقه­بندی برای هر دو زیر حوزه 98% بدست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که گسترش فعالیت های زراعی بر روی اکوسیستم های مرتعی موجب تبدیل مراتع به زمین های کم بازده می شود. نتیجه مطالعه همچنین نشان داد که در منطقه کوه­سفید و ده­سرد به ترتیب 9% و 20% تغییرات در زمین­های کم بازده می­باشد.

کلیدواژه ها

تغییر کاربری اراضی, تخریب مرتع, فعالیت های زراعی, طبقه بندی, لندست 8, ده سرد و کوه سفید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.