تحلیل مکانی- زمانی تصادفات شهری شهر اردبیل و علل بروز آن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-5-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن یزدانی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

اصغر پاشازاده

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

فاطمه زادولی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

تبیین موضوع: تصادفات یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی عمومی در جهان است که خسارات جانی و مالی فراوانی به بار می­آورد و از اهمیت فوق ­العاده­ای برخوردار است. از همین­­ رو تحقیق علل و زمینه ­های رخداد تصادفات شهری امری ضروری است؛ لذا هدف اصلی این پژوهش، شناسایی زمان، مکان و علل وقوع تصادفات شهری اردبیل است. روش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر شیوه گردآوری­ داده­ ها، پژوهشی توصیفی- تحلیلی محسوب می­شود. جامعه آماری شامل آمار ثبت شده برای تصادفات شهری اردبیل بین سال­های 1393-1395 می ­باشد، از سوی دیگر برای شناسایی مهم­ترین عوامل کلیدی در بروز تصادفات از نظرات 100 نفر از کارشناسان به روش گلوله ­برفی بهره گرفته شده ­است. برای تحلیل داده­ ها، از آزمون ­های آماری کای ­اسکوئر و فریدمن و برای عوامل کلیدی تصادفات از مدل ­ساختاری استفاده شده ­است. یافته‎ها: نتایج تحقیق بیانگر این امر است که بیشتر تصادفات شهر اردبیل در میادین و خیابان­ های اصلی و بیشتر در ایام گرم سال رخ می ­دهد و اینکه بیش­ترین تصادفات شهر اردبیل به خاطر عدم توجه به جلو و عدم رعایت حق تقدم می­باشد. نهایتا اینکه عجله و شتاب­زدگی، عدم رعایت حق­تقدم و عدم رعایت فاصله طولی و عرضی به­ عنوان عوامل انسانی، مهم­ترین عوامل کلیدی در بروز تصادفات شهری شهر اردبیل هستند. نتایج: آنچه از این تحقیق بر می ­آید این است که در بروز تصادفات مجموعه ­ای از عوامل نقش دارند که نقش عوامل انسانی بسیار تعیین کننده است؛ لذا در برنامه­ های پیشگیری و کاهشی، باید اصول آموزشی در اولویت قرار گیرد.

کلیدواژه ها

زمان و مکان تصادفات, علل تصادفات, مدل تحلیل ساختاری, شهر اردبیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.