بررسی مقاومت شته سیاه باقلا به حشره کش کلرپایرفوس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم کشاورزی و زیست محیطی ایران
  • کد COI اختصاصی: FNCAE01_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 9286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریده خان میرزا

دانشیار، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی

فاطمه یاراحمدی

دانشجو، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی

چکیده

شته ها از مهمترین آفات محصولات زراعی هستند. در میان شته ها، شته سیاه باقلا در دنیا بیش از 200 گونه میزبان دارد. این شته با حمله به تمام قسمتهای هوایی گیاه به ویژه قسمتهای جوان در حال رشد، باعث توقف رشد و کوتولگی، تغییر شکل برگ و کاهش چشمگیر محصول میگردد. با معرفی حشرهکشها، بروز مقاومت گسترده و متعدد در بسیاری از آفات ازجمله شته ها آشکار گردید. در این پژوهش میزان مقاومت شته باقلا به سم کلروپیریفوس در سه جمعیت مزرعهای طراح (دوبار سمپاشی شده)، حلاف و سید حسین (یکبار سمپاشی شده) در مقایسه با یکسویه ی حساس آزمایشگاهی (بدون سمپاشی) بررسی شد. نتایج نشان داد که بین مقادیر LC50 مربوط به جمعیت های مختلف شته سیاه باقلا اختلاف معنیداری وجود داشت. بیشترین مقدار LC50 (کمترین مقدار سمیت) به دست آمده متعلق به جمعیت طراح بود که دوبار مورد سمپاشی قرار گرفته بود. پس از آن جمعیت های حلاف و سیدحسین قرار داشتند که یک بار سمپاشی شدند و از نظر میزان LC50 اختلاف معنیداری باهم نداشتند. نتایج نشان دهنده بروز مقاومت جمعیت شته به حشرهکش رایج منطقه (کلرپایرفوس) بهعلت سمپاشی مداوم در منطقه بود.

کلیدواژه ها

LC50، Aphis fabae، سموم فسفره آلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.