تغییرپذیری مکانی متغیرهای شن، کربن آلی و جرم مخصوص ظاهری خاک در کاربری های متفاوت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم کشاورزی و زیست محیطی ایران
  • کد COI اختصاصی: FNCAE01_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 543
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان غجه پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنرکرمان، کرمان، ایران

وحیدرضا جلالی

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

اعظم جعفری

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مجید محمودآبادی

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

ویژگی های خاک دارای تغییرات مکانی و زمانی در مقیاس های کوچک و بزرگ میباشند. مطالعه این تغییرات، در سطح وسیع بسیار هزینه بر است. به این منظور لازم است از روش های درونیابی به منظور پیشبینی مقادیر خصوصیات مدنظر استفاده گردد، ولی در بسیاری موارد این روشها دقت های متفاوتی دارند. هدف از این پژوهش ارزیابی تغییرات مکانی درصد شن، درصد کربن آلی و جرم مخصوص ظاهری خاک در سه کاربری کشاورزی، مرتع و صنعت با استفاده از روش های کریجینگ معمولی، کریجینگ ساده و IDW در محیط نرم افزار Arcgis10,3 و GS+ 5,1 میباشد. نمونه برداری از منطقه ای به وسعت 484 هکتار در 10 کیلومتری غرب شهرستان بافت صورت گرفت، بدین منظور با استفاده از روش شبکه بندی منطقه، به طور کاملا منظم به شبکه هایی به اندازه 4 هکتار تقسیم بندی شد. در ادامه از هر شبکه به طور تصادفی یک نمونه خاک و در مجموع 121 نمونه از لایه سطحی خاک تهیه شد. پس از انجام آزمایشهای مربوطه، تجزیه و تحلیل آماری داده ها در محیط Spss 23,0 صورت گرفت. بعد از اعتبارسنجی مدل ها بهترین مدل برازش یافته برای درصد شن، درصد کربن آلی و جرم مخصوص ظاهری خاک به ترتیب مدل کروی، نمایی و کروی بدست آمد. برای ارزیابی دقت مدلها از 4 شاخص آماری MBE، MAE، RMSE و ME استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که برای درصد کربن آلی، درونیاب Ordinary Kriging، برای درصد شن درونیاب Simple Kriging و همچنین برای جرم مخصوص ظاهری نیز درون یاب برآورد بهتری را نشان داد، که در نهایت برای تهیه نقشه پهنه بندی از این روشها استفاده شد.

کلیدواژه ها

تغییرات مکانی، درون یابی، کریجینگ، موادآلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.