مدل سازی شبکه مبنای تصادفات جرحی عابر پیاده به کمک شبکه عصبی در محیط GIS (مطالعه ی موردی: شهر مشهد)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی حمل و نقل، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTE-10-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 541
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا شیران

استادیار، دانشکده عمران و حمل و نقل، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

مریم حسن پور

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده عمران و حمل و نقل، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

روزبه شاد

استادیار، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

ابوالفضل محمدزاده مقدم

استادیار، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

چکیده

در این مقاله با در نظر گرفتن 23 پارامتر موثر بر تصادفات جرحی عابر پیاده شهر مشهد (در چهار گروه) در سال های 1391 تا 1393 و آماده­سازی لایه­های رستری لازم در محیط GIS، تاثیر هر یک از آن­ها در قالب ارزیابی عملکرد شبکه عصبی پرسپترون چندلایه، اولویت­بندی گردید. در اغلب تحقیقات انجام شده، مدل سازی بردار مبنا مدنظر قرار گرفته و به انعطاف پذیری و دقت پیش بینی رستر مبنای تصادفات در راستای تعیین تاثیر مکانی پارامترها توجهی نشده است. در مقاله پیش ­رو علاوه بر در نظر گرفتن متغیرهای رایج، متغیرهای فرم شهری و جمعیتی-اجتماعی نیز لحاظ شدند و 38 متغیر مستقلاز چهار حوزه مختلف به طور همزمان ارزیابی گردیدند. به این ترتیب که با انجام پردازش های مکانی-آماری، ابتدا داده های رستری ورودی با ابعاد 20*20 متر در یک پایگاه داده مکانی آماده سازی و به منظور پیاده­سازی مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه، در محیط برنامه نویسی MATLAB فراخوانی شدند. در ادامه، مجموعه داده های رستری شامل 111537 پیکسل تحلیل شده و با تغییر تعداد نورون­ها، تعداد لایه­ها، توابع انتقال، توابع آموزش و ترکیب­های متفاوت آموزشی و آزمون، 25 طرح مختلف شبکه عصبی به کمک پارامترهای MSE و  ارزیابی گردیدند. نتایج حاکی از آن است که بهترین مدل با 0/95  و  MSE=0/0020در بیان ارتباط تعداد تصادفات جرحی عابر پیاده درون­شهری و پارامترهای مرتبط با آن بسیار کارآمد و دقیق عمل نموده است. با پیاده­سازی مدل مذکور در محدوده مطالعاتی شهر مشهد، مشخص گردید که پارامترهای تراکم خالص مسکونی در نواحی شهرداری، بافت ارگانیک ­شهری و طبقه اول منزلت اجتماعی به ترتیب دارای بیشترین تاثیر و پارامترهای عرض پیاده­روی بالای 10 متر، معابر شریانی درجه دو اصلی و طبقه سوم منزلت اجتماعی به ترتیب دارای کمترین تاثیر در تصادفات عابر پیاده هستند.

کلیدواژه ها

تابع چگالی تصادفات, تصادفات جرحی عابر پیاده, سیستم اطلاعات مکانی, مدل پرسپترون چند لایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.