شبیه سازی تشخص پوکی استخوان با استفاده از امواج فراصوتی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین‌المللی آزمون‌های غیرمخرب ایران
  • کد COI اختصاصی: ICTINDT05_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 880
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طناز ترکمن

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی مکانیک و انرژی، دانشگاه شهید بهشتی

محمدحسین سورگی

استادیار، دانشکده مهندسی مکانیک و انرژی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

آسیبهای استخوانی را به سبب منجر شدن به مرگ و میر میتوان در شمار بیماری های خطرناک در دوران میان سالی طبقه بندی کرد که ازجمله مهمترین این آسیبها میتوان به پوکی استخوان در ناحیه ی لگن و ستون فقرات اشاره داشت که خطر معلول شدن و مرگ را افزایش میدهد؛ به همین جهت تشخیص به موقع آن اهمیت ویژه ای دارد. روش اشعه ی ایکس 1DXA که توسط آن میتوان وزن ماتریس معدنی را در هر قسمت از بدن تعیین کرد که روشی مقبول برای به دست آوردن استحکام استخوان است. اما این روش به سبب استفاده از اشعه ی مخرب ایکس، هزینه ی زیاد و مشکل در استفاده بالینی نیز تشخیص را به تاخیر می اندازد. شاخص های آزمون فرا صوتی به عنوان یک موج مکانیکی، از خواص بیومکانیک و بیوفیزیکی ا ستخوان که از طریق آن انت شار مییابد، تحت تاثیر قرار میگیرد. قابلیت فراصوت در تشخیص تغییرات در استخوان و اندازه گیری ویژگیهای مختلف، ازجمله دلایلی است که میتوان این روش را به جهت بیخطر بودن و هزینه ی کمتر جایگزین ا شعه ی ایکس نمود. در این پژوهش با شبیه سازی دوبعدی ماهیچه و ا ستخوان ران پا و دربسته ی نرم افزاری آباکوس و با تغییر مدول الاستیسته و چگالی استخوان به عنوان مدلی از پوکی، سیگنال های عبوری و بازتابی از ماهیچه و استخوان بررسی گشته و نشان داده شده است که با توجه به تغییرات امپدانس آکوستیکی استخوان در اثر پوکی، از تغییر در سرعت و دامنه موج می توان به تشخیص استخوان سالم از ناسالم پرداخت.

کلیدواژه ها

انتشار امواج فرصوتی؛ بیماریهای استخوانی؛ آباکوس؛ روشهای المان محدود.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.