تبیین بنیادهای موعود گرایی و باستان گرایی در ایدئولوژی پهلوی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم انسانی، مدیریت و کارآفرینی ایران
  • کد COI اختصاصی: EMCONF06_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 499
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شاه محمدی

پژوهشگر در حوزه الهیات سیاسی تشیع ،دانشگاه شهید بهشتی

امیر رضائی پناه

مدرس دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

موعودگرایی در زمره عوامل محرک و ابزارهای مشروعیت بخش در عموم ادیان و منظومه های سیاسی- اجتماعی است. بر این اساس، وعده به آمدن موجودی عموما از جنس انسان، اما دارای قوه و تاییدات فرامادی و فراانسانی، همواره یکی از برانگیزاننده ترین ابزارهای حصول قدرت و کسب اقتدار بوده است. این موضوع در موارد فراوانی حتی از توانایی پوشش نارسایی های موجود در زمینه مشروعیت مبتنی بر کارآمدی نیز برخوردار است. اساس مساله موعودگرایی در ناخودآگاه و حافظه جمعی هر جمعیت باورمندی قرار داشته و به صورتی پنهان گفتمان و روابط قدرت و مشروعیت را مفصل بندی می نماید. پرسش اصلی نوشتار حاضر از این قرار می باشد که دلایل و مبانی نیل محمدرضاشاه پهلوی به سوی بازخوانی شیعی- ایرانی از موعودگرایی چیست و نتایج و برایندهای این گرایش چه بوده است برپایه فرضیه موجود، ناآگاهی شاه دوم پهلوی نسبت به مبانی و مبادی موعودگرایی،تحولات درونی جامعه ایرانی و نیز ارائه نسخه بدیل پررنگ تری از این موضوع در قالب اندیشه ولایت فقیه امام خمینی از دلایل نارسایی و ابتر ماندن خوانش گفتمان پهلوی از اندیشه موعودگرایی شیعی- ارانی بوده است.

کلیدواژه ها

موعودگرایی دوجانبه، سوشیانس (سوشیانت)، مهدویت، آخرالزمان، ورشگرد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.